Kopriva

544
- Advertisement -

Kopriva, žara

Drugi nazivi: Koprva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, žara
Latinski naziv: Urtica dioica
Naziv na engleskom jeziku: Nettle

Opis biljke:

Kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne grančice nose ili muške ili ženske cvetove. Neugledni su i zeleni, a oplodjuju se pomoću vetra. Sluzi i kao industrijska i lekovita biljka.

Stanište:

Raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se u proleće i jesen skuplja korenje. U proleće skupljaju se listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Lekovito delovanje:

Koristi se list, koren i seme. Kopriva je lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na želucu, nesanice, nervoze. Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se, i pored toga sto se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem, naravno i lekom.

Pogledajte recept za domaći sok od koprive.

Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvoždjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na našim trpezama je retko ima mada se moze prirediti na vise načina.

Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lečenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokraćom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leči čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.

Čaj od koprive za želudac i jetru

Ovaj čaj priprema se od čitave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kašike usitnjene biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata. Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu šolju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluća, čisti creva, jetru i želudac.

Čaj od koprive za čir u želucu i crevima

Napravi se mešavina od 10 supenih kašika lišća i korena koprive, jedne kašike pelina, dve kašike bokvice i jedne kašike tucanih smrekovih boba. Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle čega se, uz dodatak 3-4 kašike domaćeg meda, kuva oko pola sata. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kašika pre jela. Pored čira u želucu i crevima, ovo vino pomaže i kod gihta, bubrežnih oboljenja i neuroza.

Kopriva za prskanje voća

Koprivom se mogu suzbijati i lisne vaši – rastvor može svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sveže ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se seme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji jedan dan i noć. Tečnost se procedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voće i povrće. Koristi se kod manjih napada vaši. Vaši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u sveže pripremljenom rastvoru.

Osnovni podaci:
Kopriva
Naziv članka:
Kopriva
Opis:
Kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra
Autor:
- Advertisement -