Krasuljak

574
- Advertisement -

Krasuljak

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Bela rada, gusja ružica, katarincica, margetica, ovcica
Latinski naziv: Bellis perennis
Naziv na engleskom jeziku: Daisy

Opis biljke:

Krasuljak ili tratinčica trajnica je koja neposredno iznad zemlje razvija lisnu rozetu s obrnuto jajastim i nazubljenim listovima. Cvetna peteljka visine je od 3 do 15 cm, zavisno o staništu i godišnjem dobu u kojem se biljka pojavljuje. Cvetne glavice nalaze se pojedinačno na cvetnim peteljkama i imaju bele, crveno jezičaste i žute cevaste cvetiće.

Jestiva je i lekovita biljka. Male je hranljive vrednosti, u 100 g ima samo 35 kalorija. Koriste se mladi listovi, lopatičastog ili jajolikog oblika. Svi listovi se nalaze u prizemlju rozete. Mladi listovi sadrže belančevine, masti, ugljene hidrate (šećer), vitamin C i karotin, jabučnu, sirćetnu i oksalnu kiselinu, zatim saponin, tanin, smole, eterično ulje i gorke materije. Listovi se jedu sirovi ili prokuvani, najviše u proleće i pocetkom leta, ali i u jesen. Ukus im je kiselkast, malo gorak i lagano opor. Salata je ukusnija ako se ostavi začinjena da stoji 1-2 sata. Kombinuje se i sa salatom od krompira ili drugog divljeg povrća. Naročito su ukusni usitnjeni listovi izmešani sa mladim sirom. Listovi se mogu mešati sa ostalim varivima ili se stavljaju u supu. Ovaj livadski krasuljak ima jedan nerv, a šumski i jednogodišnji krasuljak imaju po tri nerva i isto su jestivi.

Stanište:

Veoma je rasprostranjena biljka, a nalazi se na livadama, pašnjacima i tratinama.

Lekoviti deo biljke:

Za lek seberu cvetovi i listovi, uglavnom u proleće, iako se mogu brati i u avgustu.

Lekovito delovanje:

Krasuljak deluje kao lek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača organizam i pobudjuje razmenu materija. Osim toga, izvrsno je sredstvo za čišćenje krvi, kod lečenja prehlade, bolesti želuca i creva, katara sluznice, crevnih grčeva, smetnji u radu jetre i kod bolesti bubrega i mehura.

Osnovni podaci:
Krasuljak
Naziv članka:
Krasuljak
Opis:
Krasuljak deluje kao lek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača organizam i pobudjuje razmenu materija
Autor:
- Advertisement -