Hajdučka trava

969
- Advertisement -

Hajdučka trava, Hajdučica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Hajdučica, hajdučka trava, kostrijet, ravan, roman, romonika
Latinski naziv: Achilea millefolium
Naziv na engleskom jeziku: Yarrow

Opis biljke:

Hajdučka trava ili hajdučica uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svetlozelena ili crveno-smedja. Ima i mnoštvo perastih listova. Cela biljka veoma je prijatnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili beli ili purpumo-crveni. Cvetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cveta belim cvetovima od juna do avgusta. Bere se za vreme cvetanja, a listovi do jeseni. Botaničko ime je dato prema grčkom junaku Ahilu – Achillea, i ima značenje da daje snagu. Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do jedan odsto etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), flavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajdučke trave dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.

Stanište:

Hajdučica je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinačno ili u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima.

Lekoviti deo biljke:

Za vreme cvetanja beru se cvetovi s kratkim peteljkama, i cela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ubrajaju u gorke lekove. Cveta preko celog leta. Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zarašćivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola. Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišćenje, pojačano lučenje žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za umirenje. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik slično kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišcenje, pojačano lučenje žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za umirenje. Zbog prisustva vitamona C daje se kod krvarenja i hemoroida.

Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osetljive kože treba da koriste samo mlade, tek procvetale biljke, a čaj da piju u manjim količinama.

Hajdučica se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 centimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva centimetra. Odsečeni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Suva droga je aromatičnog mirisa, gorkog i malo slanog ukusa. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet. Stoga je droga sa više stabljike manje cenjena. Suva trava pakuje se u jutane vreće ili kartonske kutije i čuva zaštićena od svetlosti godinu i po dana.

Lekovito delovanje:

Hajdučka trava ili hajdučica čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva.

Čaj od hajdučke trave korisno deluje i leči ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lečenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure čišcenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj. Kod nervnih osoba preporučuje se češće pranje celog tela rashladjenim čajem od hajdučice i to ujutru i uveče. Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažuju nervne bolove. Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lečenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.

Hajdučka trava spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim ukusom na sluznicu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želudačnog soka, a samim tim pobudjuje apetit. Povoljno deluje na resorpciju hrane.

Lekoviti preparati sa hajdučicom, odnosno mešavina čajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u hajdučkoj travi potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utiče na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.

Osnovni podaci:
Hajdučka trava
Naziv članka:
Hajdučka trava
Opis:
Hajdučica je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinačno ili u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima
Autor:
- Advertisement -