Gorčica crna

378
- Advertisement -

Crna gorčica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Crna slačica, crna gorušica, goruštica, ognjica, senf, slačica
Latinski naziv: Brassica nigra
Naziv na engleskom jeziku: Black Mustard

Opis biljke:

Crna gorčica ili crna slačica jednogodišnja je biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra. Listovi su s peteljkom, celoviti ili različito izrezani. Gornji su listovi glatki, dok su donji manje dlakavi. Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvetovi u obliku grozda. Komuške su dugačke 2 do 2 1/2 cm i priljubljene su uz stabljiku. U njima se nalaze semenke tamno-crvene do crveno-cme boje.

Stanište:

Crna gorčica nalazi se kao poludivlja na obalama reka i šljunčanim i peskovitim mestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skupljaju zrele komuške iz kojih se vadi sitno seme tamnosmedje do crveno-crne boje.

Lekovito delovanje:

U semenu crne gorčice nalazi se otprilike 25% ulja. U manjim količinama gorušica , pospešuje izlučivanje probavnih sokova i primanje hranjivih materija. Prevelike količine nisu preporučljive jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu želuca i creva, a u žena još i smetnje u menstruaciji te upalu jajnika. Gorušičino ulje izlučuje se bubrezima i deluje na izlučivanje mokraće, a veće količine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlučivanja mokraće.

Najučestalija upotreba crne gorčice ili gorušice je spolja, u obliku tzv. gorušičinog testa ili paste. Kao sredstvo za nadražaj kože testo, pre svega, deluje intenzivno na cirkulaciju krvi. Pasta je izvanredno lekovita jer prodire duboko u tkivo te potiče izmenu materija i u dubljim delovima tela. U tom smislu gorušičina pasta upotrebljava se kod akutnih upala zglobova i živaca, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale porebrice, hripavca, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žučnog mehura, bubrežnih grčeva, angine pectoris, nadimanja u želucu i crevima te kod hronicne začepljenosti.

Osnovni podaci:
Crna gorčica
Naziv članka:
Crna gorčica
Opis:
Crna gorčica ili crna slačica jednogodišnja je biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra
Autor:
- Advertisement -