Zeleni čaj

387
- Advertisement -

Zeleni čaj

Drugi nazivi: Kineski, ruski, indijski
Latinski naziv: Camellia sinensis

Opis biljke:

Zeleni čaj je osušeno lišće čajne biljke Camellia sinensis. Ova biljka skromnog izgleda i sitnih listića je visoki žbun. Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i južnim padinama Kavkaza. Za svoje stanište odabrao je najljepše pejzaže i to uz izvore pitke vode u dobro sunčanim ravnicama koje obiluju kišama.

Gaji se na plantažama gde se grm reže do visine jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Lišće mu je naizmenično, kožasto, sjajno, eliptično, po rubovima nazubljeno. Nema mirisa. Cvetovi su beli, mirisni.

Zeleni čaj, kakav se pije u Kini, sastoji se samo od vruće vode i zelenih listova, bez dodataka cvetova, eteričnih ulja, sladila, limuna, narandžine kore, ruma… Najbolje vrste beru se u martu, kada su listovi još sasvim mali, a ime najboljeg, prevedeno sa kineskog, znači „pre proletnih kiša“.

Nema ga u prodaji, služi uglavnom za mito i medjunarodne poklone na visokom nivou. Suši se u velikim posudama ispod kojih gori vatra i sve vreme meša vrlo osetljivim dlanovima znalaca koji znaju kad je čaj osušen i kad ga treba skloniti sa vatre. Sušenje je nužno da bi se iz listova isterala voda, ali se mora paziti da zajedno sa vodom iz njih ne izadje i „duša čaja“. Važnije od vrste posude su vrsta vatre i način pripreme. Voda ne sme biti ni prevruća ni prehladna. Kada se u njoj, pre ključanja, pojave mehurići (Kinezi ih zovu „riblje oči“), skida se sa vatre i prelije preko listića na dnu staklene šolje. Nekoliko minuta čeka se „budjenje“ čaja. Ako je voda bila prehladna, čaj se neće probuditi. Ako je bila prevruća, čaj je mrtav.

U Evropu je cameliia sinensis došla sa dve strane. Pod nazivom tei dovozila ga je sredinom šesnaestog veka brodovima holandska Istočnoindijska kompanija, a kao čaj stizao je i ranije kopnom preko Rusije. Tek u poslednjih dvesta godina počeo se uzgajati izvan Kine i Japana. Od načina prerade zavisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Crni čaj se specijalnim postupkom obradjuje i pri tom fermentira pri čemu i dobija crnu boju. Zeleni čaj se obradjuje, ali se fermentacija ne sprovodi. Vrsta biljke utiče na kvalitet čaja. Medjutim, veština prerade, način pakovanja i čuvanja presudni su za kvalitet. Čaj se pre svega koristi za uživanje, koje se razvilo uporedo sa razvojem industrijske proizvodnje šecera.

Stanište:

Gaji se plantažno

Lekoviti deo biljke:

Listovi i cvet

Lekovito delovanje:

Ispitivanja delovanja zelenog čaja ukazala su da se njime može sprečiti maligno oboljenje prostate, a može i popraviti stanje već obolelih osoba. Zeleni čaj snižava ukupni holesterol, pomaže snižavanju krvnog pritiska što blagotvorno deluje na srce i krvne sudove. Stara kineska poslovica kaže: „Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja“.

Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta te pročišćava organizam. Ispitivanjem ekstrakta polifenola dobijenih iz listova biljke zelenog čaja pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arteroskleroze.

Zeleni listovi čaja bogati su i fluorinom koji sprečava štetno dejstvo bakterija karijesa u usnoj šupljini. Čaj sadrži i minerale važne za čovekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvozdja i mangana. Sadrži malo teo-filina i teobromina.

Odavno je poznato da deluje i diuretski, pomaže protiv celulita jer ograničava apsorpciju masnoće i podstiče površinsku cirkulaciju. Zaceljuje rane, ekstrakt čaja koristi se za negu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina te za lečenje akni. Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana i večeri jer tein znatno blaže stimuliše mozak nego kofein. Istraživanja koja su sproveli Japanci pokazala su da u delovima zemlje u kojima se bere i proizvodi zeleni čaj nema smrtnosti od raka želuca i pluća. Da bi se došlo do približnih doza za korisno dejstvo zelenog čaja, ispitane su tipične navike kineskih i japanskih potrošača. Prosečno, oni piju 3 šoljice napitka dnevno. Tipična šoljica čaja podrazumeva 1 čajnu kašikicu zelenog čaja (oko 5 grama) i 250 ml vruće vode uz držanje od 3 minuta pod poklopcem.

Osnovni podaci:
Zeleni čaj
Naziv članka:
Zeleni čaj
Opis:
Zeleni čaj je osušeno lišće čajne biljke Camellia sinensis
Autor:
- Advertisement -