Dinjica

273
- Advertisement -

Dinjica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Latinski naziv: Sanguisorba minor

Opis biljke:

Dinjica raste po vlažnim livadama, grmasta je i visine do 90 cm. Stabljike dinjice su uspravne ili razgranate. Listovi se nalaze na dugačkim drškama, a složeni su nasuprotno. Uglavnom ih ima 19, jajoliki su i jako nazubljeni. Na naličju su listovi sivkaste boje. Na vrhu štapke nalaze se cvetovi u obliku glavice kao u luka. Muški cvetovi nalaze se pri dnu.

Višegodišnja biljka, 10-90cm visoka, sa jakim, granatim, odrvenjenim rizomom. Stabljika uspravna ili ustajuća, jednostavna ili granata, gola ili u donjem delu dlakava. Listovi perasti, sa 3-13 listića; prizemni listovi na dugačkim drškama, malo se razlikuju od listova stabljike. Listići okruglasti do eliptični, tupo nazubljeni do testerasto, svetlozeleni, sa donje strane manje svetli. Cvetne glavice sa dugačkom drškom, prilično bogate cvetovima. U donjem delu glavice muški cvetovi, u srednjem čisto dvopolni, a u gornjem delu čisto ženski. Cvetovi se otvaraju od donjeg dela glavice naviše. Plod četvorouglast, mrežasto naboran ili bradavičav, srastao sa hipancijumom, koji je po ivicama usko krilat.

Lekovito delovanje:

Dinjica se koristi u lečenju nadimanja i truleži u želucu i crevima. Korisna je u lečenju običnog i krvavog proliva, katara u crevima te proširenog i spuštenog želuca.

Osnovni podaci:
Dinjica
Naziv članka:
Dinjica
Opis:
Dinjica raste po vlažnim livadama, grmasta je i visine do 90 cm.
Autor:
- Advertisement -