Đurđevak

882
- Advertisement -

Djurdjevak

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Djurdjica, šmarnica, djurdjevac
Latinski naziv: Convallaria majalis
Naziv na engleskom jeziku: Lily of the valley

Opis biljke:

Djurdjevak, ima izuzetno lepe, bele mirisne cvetiće, viseće i rasporedjene u grozdovima. Svaki cvetić sastoji se iz šest belih latica, tako da podseća na zvončić. Cveta u maju. Tamnozeleni kopljasti listovi, obicno po dva-tri, obavijaju cvetnu dršku cele sezone, sve do jeseni. Ova biljka je izuzetno dobar pokrivač tla i moze se koristiti za sadnju na senovitim mestima i na umereno plodnim zemljištima. Pogodna je za ivičnjake, kamenjare, a uspeva i ispod drveća, gde zbog jake senke čak ni trava ne raste. Djurdjevak se brzo širi i pokriva tlo zahvaljujući podzemnom stablu – rizomu, kojim se razmnožava.

Ðurdjevak ima debeo koren, člankovit, beličast i horizontalan. Iz njega se razvija 1-3, a najčešće 2 lista, koji su na dugoj peteljci, i cvetna stabljika koja je kraća od listova. Svi delovi djurdjevka su ljutog i gorkog ukusa. Cvetovi su snežnobeli, prijatnog mirisa, stvaraju jednostrane cvatove. Plod je crvena boba oko 8 mm u promeru, sadrži 2-6 plavih semenki. Raste u senovitim belogoričnim šumama, posebno u hrastovim, u šikarama, brdskim livadama, a uzgaja se i oko kuće. Koristi se u službenoj medicini za lečenje srcanih bolesti, reguliše rad srca, jača ga, ublažava grčeve i deluje povoljno na krvne žile. Sadrži otrovne glikozide i alkaloide.

Danas farmaceutska industrija proizvodi veliki broj preparata. Koristi se cela biljka, cvetovi lišće i koren. Djurdjevak je na mnogim mestima proredjen zbog prevelikog iskorišćavanja. Ipak, zahvaljujući brzom vegetativnom razmnožavanju retko dolazi do istrebljenja.

Dejstvo se pokazuje u pojačanom izlučivanju mokraće, naročito kod srčanih bolesnika nervoznog stanja. Za lečenje srčanih nervoza kombinuje se sa tinkturom valerijane. Bere se cvet i lišće, list dužine 2-3 cm, a cvet dužine do 1 cm. Biljku treba brzo sušiti i spremiti u dobro zatvorene limenke, jer vazduh i vlaga te enzimi brzo kvare lekovito dejstvo. Posle branja ruke dobro oprati toplom vodom i sapunom. Trudnice i deca treba da se klone branja đurđevka! Suši se na papiru ili tkanini u hladu uz češće mešanje. Sveža biljka je lekovitija i postojanija i jače deluje.

Biljka je OTROVNA, a trovanje se iskazuje kroz jak proliv, povraćanje, opšta slabost, i iznemoglost.

Ako se otrujete đurđevkom, protivotrov je kuvana hrastova kora u mleku.

Stanište:

Raste u senovitim belogoričnim šumama, posebno u hrastovim, u šikarama, brdskim livadama, a uzgaja se i oko kuće.

Lekoviti deo biljke:

Koristi se cela biljka, cvetovi, lišće i koren.

Lekovito delovanje:

U Nemačkoj se upotrebljava voda Hartman za paralizu – (Aquaapcplectica Hartmani – za tu vodu sakupljaju se cvetovi posle zalaska sunca, suše se i kuva se čaj. U Engleskoj se cvetna voda djurdjevka zove Zlatna voda – (Aquaaurea), i dugo se vremena upotrebljavala za lečenje nerava, protiv glavobolje i kao sredstvo preventivno kod zaraznih bolesti i epidemija. Cvet se upotrebljava kod vodene bolesti, bolesti srca, epilepsije, apoplektičkog udara ( moždani udar – kap), a u narodnoj medicini se upotrebljava u obliku tinkture u rastvoru alkohola ili votke i to cvet, kao umirujuće sredstvo i za smanjivanje bolova i kod upalnih procesa.

Osnovni podaci:
Djurdjevak
Naziv članka:
Djurdjevak
Opis:
Djurdjevak, ima izuzetno lepe, bele mirisne cvetiće, viseće i rasporedjene u grozdovima.
Autor:
- Advertisement -