Eukaliptus

355
- Advertisement -

Eukaliptus

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Latinski naziv: Eucalyptus globulus
Naziv na engleskom jeziku: Blue Gum Tree

Opis biljke:

Eukaliptus je poreklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dosegne visinu do 80 metara. Stalni „stanovnici“ ovog drveta su koale koje se hrane iskljucivo njegovim lišćem. Joć jedan kuriozitet o koalama, a to je da se koale kad se najedu lišća, napiju jer lišće u želucu koale fermetira u alkohol i iz tog razloga koale stalno spavaju. Lišće eukaliptusa je pljosnato i široko, a njegove ivice uvek zauzimaju pravac sever-jug, čime se lišće štiti od preteranog isparavanja na visokim temperaturama.

Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem (eukaliptus znači „onaj koji štiti“). Lišće i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u lečenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa i tableta ili kao eterična ulja.

Inace, ovo drvo izuzetno dobro prečišćava vazduh, pa su okoline šuma eukaliptusa veoma zdrava područja. Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja. Budući da jako upija vodu iz zemlje, sadi se radi isušivanja vlažnih močvarnih terena, neke vrste upiju čak do 500 litara vode dnevno. Upotrebljava se lišće starijih grana. Lišće je dugačko, kopljasto, najčešće srpasto i pri dnu koso sa kratkom drškom. Dugačko je oko 20 cm, široko oko 5 cm. Lišće je kožasto i golo, sitno bradavičasto, bledozelene boje. Ako se list gleda prema svetlosti, vide se tačkice koje potiču od šupljina sa eteričnim uljem. U osušenom lišću ima do tri posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).

Stanište:

Australija, Tasmanija, razmnožava se semenom koje se seje krajem marta ili početkom aprila u obradjenu zemlju.

Lekoviti deo biljke:

Ulje i lišće eukaliptusa služe za lečenje organa za disanje, u astmi, kod bronhitisa, kod infekcija gornjih disajnih puteva. Najčešća primena je inhalacijom.

Lekovito delovanje:

Snižava temperaturu, ima antibakterijska i antvirusna svojstva. Od mirisa eukaliptusa beže komarci, lišće se dodaje mešavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora, protiv nervnih bolesti. Ulja eukaliptusa ulaze u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumatičnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke. Eukaliptol je glavni sastojak eteričnog ulja koje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišća i cvetnih pupoljaka. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tečnost, karakterističnog svežeg ukusa koji hladi i jakog mirisa, zbog toga se dodaje u žvakaće gume.

Osnovni podaci:
Eukaliptus
Naziv članka:
Eukaliptus
Opis:
Eukaliptus je poreklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dosegne visinu do 80 metara
Autor:
- Advertisement -