Aniš

390
- Advertisement -

Aniš

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Anason, anis, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin
Latinski naziv: Pimpinella anisum

Opis biljke:

Aniš je jednogodišnja biljka koja izraste od 1/2 do 1 metra visine. Ima granatu, pahuljavim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, srednjim – dvostruko perastim, a gornjim – uskim lancetastim belim cvetićima. Najdonji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak 3 do 6 mm. Boja ploda je svetlozelenosiva.

Stanište:

Rasprostranjena je na planinskom području.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se upotrebljava plod, odnosno zrelo seme koje se bere samo po suvom vremenu.

Lekovito delovanje:

Seme aniša djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje i odvod štetnih sokova iz organizma te čisti krv i jača živce. Čisti od sluzi pluća, želudac, mehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu. Mleveni aniš brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mleti neposredno pre upotrebe. Takode se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnju likera.

Po čitavom svetu postoje likeri i rakije s mirisom aniša, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike. Pravi aniš se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvezdoliki anis koji ima miris i ukus aniša, ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim.

Ako jedete previše masne hrane, jake začine, ili prepržena jela, probava se odvija sporije ili je vrlo otežana, a jetra trpi. Nemojte se čuditi mučnini nakon preobilnih masnih i začinjenih obroka. Ostali simptomi (treba paziti kada se javljaju, jer i druge teže bolesti imaju iste simptome!) su povraćanje, glavobolja, vrtoglavica. Pijte tri-četiri puta dnevno anišov čaj s pola kašičice meda i svežim listićcem mente.

Osnovni podaci:
Aniš
Naziv članka:
Aniš
Opis:
Aniš je jednogodišnja biljka koja izraste od 1/2 do 1 metra visine
Autor:
- Advertisement -