Posne grilijaš oblande se pripremaju na sledeći način:
Na laganoj vatri staviti posudu sa vodom i šećerom.
Kuvati dok se šećer skroz ne otopi, zatim dodati margarin iseckan na komadiće.
Mešati varjačom dok se sav ne otopi.
Zatim odati sastojke redom, čokoladu izlomljenu na komadiće, mešati na vatri da se otopi.
Posudu skloniti sa vatre, umešati mleveni keks i lešnike.
Smesu dobro izjednačiti , ako je smesa malo ređa dodati još malo keksa, opet dobro izmešati.
Fil kada je gotov sa pripremom , na tacni staviti jedan veći list oblande premazati polovinu fila preko lista oblandi. Fil ne mazati do kraja ivice lista oblande.
Zatim odmah preko staviti drugi list oblande, opet ravnomerno premazati list oblande sa ostatkom fila, preko opet list od oblandi.
Kada se oblanda ohladila i fil dobro stego tada oblandu pritisnuti težim predmetom.
Sastojci za posne štanglice od lešnika:
250 g šećera,
100 g suvog grožđa,
sok od 1/2 limuna,
100 g čokolade,
250 g mlevenih lešnika,
100 g smokvi,
250 g južnog voća (ananas, banane, urma),
slatko (od šljiva ili od grožđa).