- Advertisement -
Sastojci za posne šarene suši rolnice:
- 1 manja čaša pirinča (oko 180g),
- 1 čaša vode,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašika trščanog šećera ( ili agave, javorovog sirupa),
- 3 kašike pirinčanog sirćeta,
- 3 kašike vode.
Za bojenje pirinča:
- 1 kašičica kurkume,
- 1/4 kašičica cvekle u prahu.
Za motanje:
- 2 lista nori alge,
- štapići svežeg povrća po želji.
Posne šarene suši rolnice se pirpremaju na sledeći način:
- Isprati pirinač u nekoliko voda, sipati ga i hladnu vodu u šerpu bez poklopca.
- Kada voda proključa, smanjiti vatru na srednju jačinu, staviti poklopac i kuvati još 10min.
- Potom smanjiti jačinu vatre na još slabije, i kuvati još 10minuta.
- Skloniti šerpu sa vrele ploče, i ostaviti sa strane 15minuta, bez podizanja poklopca.
- Posle 15min odmaranja, sklonite poklopac i istresite pirinač u posudu.
- Poprskajte ceo rastvor sirćeta preko pirinča i izmešajte.
- Mešajte tako što zahvatite pirinač sa dna posude, pa ga prebacite preko onog na vrhu.
- Podelite pirinač na dva jednaka dela.
- U jedan deo umešajte kurkumu, a u drugi prah cvekle. Ukoliko ga nemate, u 200ml vode staviti kuvati iseckana dva lista ljubičastog kupusa.
- Par kašika vode umešajte u pirinač. Od vreline pirinča bi trebala lako ispariti, ali ako se pirinač već prohladio, otvorenu šerpicu sa pirinče stavite na toplu ploču, Kroz par minuta bće ispariti i dobijate savršeni, lepljivi pirinač.
- Na bambus prostirku polegnite list nori alge.
- Na jednu polovinu rasporedite ljubačasti, a na drugu polovinu žuti pirinač.
- Ostavite po 1,5cm lufta do ruba lista alge.
- Na mestu spajanja pirinča, stavite po par štapića povrća u raznoj boji.
- Zamotajte rolnicu.
- Isecite na kriške i služite sa tamari sosom, i po želji, wasabijem.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posne šarene suši rolnice
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -