1 kašika trščanog šećera ( ili agave, javorovog sirupa),
3 kašike pirinčanog sirćeta,
3 kašike vode.
Za bojenje pirinča:
1 kašičica kurkume,
1/4 kašičica cvekle u prahu.
Za motanje:
2 lista nori alge,
štapići svežeg povrća po želji.
Posne šarene suši rolnice se pirpremaju na sledeći način:
Isprati pirinač u nekoliko voda, sipati ga i hladnu vodu u šerpu bez poklopca.
Kada voda proključa, smanjiti vatru na srednju jačinu, staviti poklopac i kuvati još 10min.
Potom smanjiti jačinu vatre na još slabije, i kuvati još 10minuta.
Skloniti šerpu sa vrele ploče, i ostaviti sa strane 15minuta, bez podizanja poklopca.
Posle 15min odmaranja, sklonite poklopac i istresite pirinač u posudu.
Poprskajte ceo rastvor sirćeta preko pirinča i izmešajte.
Mešajte tako što zahvatite pirinač sa dna posude, pa ga prebacite preko onog na vrhu.
Podelite pirinač na dva jednaka dela.
U jedan deo umešajte kurkumu, a u drugi prah cvekle. Ukoliko ga nemate, u 200ml vode staviti kuvati iseckana dva lista ljubičastog kupusa.
Par kašika vode umešajte u pirinač. Od vreline pirinča bi trebala lako ispariti, ali ako se pirinač već prohladio, otvorenu šerpicu sa pirinče stavite na toplu ploču, Kroz par minuta bće ispariti i dobijate savršeni, lepljivi pirinač.
Na bambus prostirku polegnite list nori alge.
Na jednu polovinu rasporedite ljubačasti, a na drugu polovinu žuti pirinač.
Ostavite po 1,5cm lufta do ruba lista alge.
Na mestu spajanja pirinča, stavite po par štapića povrća u raznoj boji.
Zamotajte rolnicu.
Isecite na kriške i služite sa tamari sosom, i po želji, wasabijem.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više