Sastojak: cimet
Posna suva pita od oraha
Sastojci za posnu suvu pitu od oraha:
1 kg tankih kora za pitu,
100 g mlevenih oraha,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
kesica cimeta.
Za preliv:
750 g šećera,
limun.
Mus sa dunjama, bananom i jabukama
Sastojci za mus sa dunjama, bananom i jabukama:
10 velikih dunja,
1 dl slatkog vina,
2 kašike meda,
1 banana,
2 jabuke,
šaka badema,
1 kašičica cimeta,
20 g posnog margarina,
1/2 kašičice muskatnog oraha.
Posni medenjaci
Sastojci za posne medenjake:
400 g brašna,
100 g šećera,
150 g rastopljenog meda,
malo cimeta,
kora od limuna,
prašak za pecivo,
badem ili orasi.
Punjene skuše
Sastojci za punjene skuše:
4 veće skuše,
2 glavice crnog luka,
50 g oljuštenih i krupno sečenih badema,
30 g suvog grožđa,
2 kašike sitno iseckanog svežeg peršuna,
malo korijandera u zrnu,
malo cimeta,
aleve paprike slatke,
malo kima,
kriška suvog hleba,
4 kašike ulja,
1/2 šolje tople vode,
kašika meda,
sok od 1 limuna,
so i biber prema ukusu.
Grčki čajni keksići
Sastojci za grčke čajne keksiće:
2 dl ulja,
200 g šećera,
sok i strugana kora pomorandže,
0,5 dl konjaka,
kašičica i po sode bikarbone,
3 kašičice cimeta u prahu,
pola kašičice karanfilića u prahu,
kašičica anisa u prahu,
200 g mlevenih oraha,
500 g brašna.
Posna čokoladna torta
Sastojci za posnu čokoladnu tortu:
Za testo:
2 šolje vode,
2 šolje šećera,
1/2 šolje ulja,
3 šolje brašna,
3 kašike kakaoa,
2 kesice vanilin šećera,
2 kesice praška za pecivo,
1 kašičica ravna cimeta,
2 kašike ruma.
Kuvane jabuke sa suvim grožđem
Sastojci za kuvane jabuke sa suvim grožđem:
800 g jabuka,
300 g šećera,
2 limuna,
300 g suvog grožđa,
cimet,
manje od pola kašičice gustina.
Posna čorba od bundeve
Sastojci za posnu čorbu od bundeve:
1 kg bundeve,
1 šipka cimeta,
1 glavica crnog luka,
7 česanja belog luka,
1 kašikica kumina u prahu,
2 kašikice malteksa,
1 kašika morske soli,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja ulja,
1 l vode.
Posne makarone sa sosom od soje
Sastojci za posne makarone sa sosom od soje:
1/2 kg makarona,
1 kašika soli,
1 kašika ulja,
2 kašike margarina.
Za sos:
200 g sojinih komadica ili ljuspica,
3 šolje tople vode,
1 kašičica soli,
2 glavice crnog luka,
1 čen belog luka,
1 šolja soka od paradajza,
1 kašika brašna,
1 šipka cimeta,
2 lovorova lista,
7 šolja tople vode,
biber,
so.
Posna turska supa
Sastojci za posnu tursku supu:
200 g pšenice,
100 g belog pasulja,
100 g leblebija,
10 kom. suvih kajsija,
5-6 kom. suvih smokvi,
150 g suvog grožđa,
400 g šećera,
2,5 l vode,
mleveni orasi,
cimet.