Sastojak: cvekla
Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi
Sastojci za ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi:
1 osrednja cvekla (175 g),
2 lista crvenog kupusa (25 g),
3 šargarepe srednje veličine (180 g),
1/2 limuna (40 g),
1 pomorandža (130 g),
1/4 ananasa (220 g),
2 šake spanaća (50 g).
Sok od cvekle, limuna, pomorandže i šargarepe
Sastojci za sok od cvekle, limuna, pomorandže i šargarepe:
1 kg cvekle,
1 kg šargarepe,
1 kg limuna,
1 kg pomorandže,
4 l vode,
8 limuntusa,
3 kg šećera.
Ceđeni sok od cvekle, celera, spanaća i jabuke
Sastojci za ceđeni sok od cvekle, celera, spanaća i jabuke:
1 velika cvekla,
2-3 sveže šargarepe,
4-5 štapova celera,
1 šaka svežeg spanaća,
1 jabuka,
1 sveži krastavac,
2 rotkvice,
1 koren svežeg đumbira (veličine 1 cm),
1 limun.
Sok za imunitet od celera i đumbira
Sastojci za sok za imunitet od celera i djumbira:
4 jabuke,
2 srednje šargarepe,
1 stabljika celera,
1/2 manje cvekle,
1 kockica đumbira
1 kašika meda.
Sok od cvekle za krvnu sliku
Sastojci za sok od cvekle:
4-5 komada cvekle,
5 limunova,
4-5 šargarepa,
500 g meda,
1,5 l vode.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Domaći sok za bolju krvnu sliku
Sastojci za domaći sok za bolju krvnu sliku:
4-5 komada cvekle,
5 limunova,
4-5 šargarepa,
500 g meda,
1,5 l vode.
Salata od cvekle
Sastojci za salatu od cvekle:
3 kg cvekle,
2,5 l vode,
120 g šećera,
80 g soli,
0,5 dcl sirćeta,
mala kafena šoljica rendanog rena.
Posna crvena salata
Sastojci za posnu crvenu salatu:
1 kg cvekle,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja,
glavica crvenog luka,
2 čena belog luka,
so,
biber,
2-3 kašike balsamiko sirćeta,
2 kašike vlašca.
Posno pire od krompira, cvekle i jabuke
Sastojci za posno pire od krompira i jabuke:
700 g bundeve,
700 g krompira,
jedna jabuka,
350 g karfiola,
350 g cvekle,
150 g oraha ili kikirikija,
morsko orašče,
cimet,
so,
biber,
limunov sok po ukusu,
peršun.