Sastojak: dagnje
Posne špagete sa dagnjama
Sastojci za posne špagete sa dagnjama:400g špageta,650g dagnji,4 čena belog luka,2 limuna,450g paradajza,4 ljute papričice (stavite manje ako ne volite ljuto),peršunov list pola veze,80ml ulja,so i biber.
Dagnje u belom vinu
Sastojci za dagnje u belom vinu:2 kašike margarina (može i 50ml maslinovog ulja),4 čena belog luka,1 limun,1/2 kašičice tucane paprike, 2 šolje belog vina,900g dagnji,1,5 veza peršuna.
5 recepata za posne pizze koje morate probati
Pogledajte recepte za pet posnih pizza koje morate probati. Izabrali smo najbolje posne pizze za vas.
Francuska riblja čorba
Sastojci za francusku riblju čorbu:
750 g ribe,
500 g dagnji,
2 živa raka (oko 500 g),
3 velike glavice crnog luka,
2 korena praziluka,
3 čena belog luka,
1 veza peršuna,
1 dl maslinovog ulja,
1/2 kašičice majčine dušice,
1/2 kašičice mirođije,
1 list lovora,
1 komadić kore od pomorandže,
2 kesice šafrana,
1/2 l belog vina,
biber,
so.
Posni beli rižoto
Sastojci za posni beli rižoto:
200 g dagnji,
50 g lignji,
200 g pirinča,
1 dl belog vina,
1/2 kuvane šargarepe,
1/2 veze naseckanog peršuna,
hladno ceđeno maslinovo ulje,
1/2 limuna,
so.
Brodet od školjki na hilandarski način
Brodet od školjki na hilandarski način se priprema na sledeći način:
Školjke (dagnje ili mušule) se dobro operu i očiste, zatim se, tako nekuvane, otvore i iz njih izvadi meso.
Tako očišćeno meso stavlja se u blago posoljenu vodu i kuva dok skoro ne počne da se raspada.
40 posnih jela za 40 dana posta
Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe,
5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke,
2 šargarepe iseckane na kolutice,
1/2 šolje graška,
peršun,
so,
biber,
ulje.
Posni kremasti rižoto
Sastojci za posni kremasti rižoto:
2 šoljice pirinča,
2 veće glavice luka,
čaša belog vina,
3 kašike maslinovog ulja,
1 l supe od povrća (u...
Posna pica sa morskim plodovima
Sastojci za posnu picu sa morskim plodovima:
testo za picu,
1 konzerva sardele,
1 konzerva ringlica,
nekoliko dagnji,
1 tegla račića u slanoj vodi,
kečap za picu,
nekoliko crnih maslina,
1 čen belog luka,
kapar,
origano,
malo limunovog soka.
Školjke na baštovanski način
Sastojci za školjke na baštovanski način:
2 kg svežih dagnji,
500 g svežeg povrća (celer, praziluk, crni luk, šargarepa, paprika...),
50 g margarina,
kašičica začina od povrća,
sveže mleven beli biber,
kašičica gustina,
2,5 dl belog vina.