- Advertisement -
Sastojci za francusku riblju čorbu:
- 750 g ribe,
- 500 g dagnji,
- 2 živa raka (oko 500 g),
- 3 velike glavice crnog luka,
- 2 korena praziluka,
- 3 čena belog luka,
- 1 veza peršuna,
- 1 dl maslinovog ulja,
- 1/2 kašičice majčine dušice,
- 1/2 kašičice mirođije,
- 1 list lovora,
- 1 komadić kore od pomorandže,
- 2 kesice šafrana,
- 1/2 l belog vina,
- biber,
- so.
Francuska riblja čorba se priprema na sledeći način:
- Ribe očistiti, izvaditi im utrobu i dobro ih oprati.
- Potom posušiti i iseći na veće komade.
- Dagnje oprati u mnogo hladne vode i očistiti. Jastoge takođe.
- Crni luk i praziluk očistiti i iseći na kolutove, a beli luk izgnječiti.
- Paradajz oljuštiti, odstraniti semenke i iseći ga na kocke.
- Peršunov list sitno naseći.
- U dubokoj posudi zagrejati ulje, prodinstati luk, praziluk i beli luk.
- Posle 5 minuta dodati paradajz, majčinu dušicu, mirođiju, lovorov list, koru pomorandže, dagnje i ribe sa tvrdim mesom (npr. jegulje).
- Zaliti sve to vodom (oko 7 dl) i kuvati desetak minuta.
- Jastoge kad budu kuvani, podeliti na 4 dela.
- Dodati šafran, biber i so.
- Komade jastoga i belu ribu staviti u lonac, uliti vino, pa kuvati još 8 minuta.
- Pre serviranja riblju čorbu posuti seckanim listovima peršuna.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Francuska riblja čorba
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
- Advertisement -