Sastojak: kisela voda
10 neodoljivih posnih kolačića
Donosimo vam recepte deset neodoljivih posnih kolačića lakih za pripremu i još lepših za uživanje u njihovom ukusu
Posna reform torta
Sastojci za posnu reform tortu:
120 g šećera,
120 g meda,
200 ml kisele vode,
150 g mlevenih oraha,
2 štangle posne čokolade,
1 vanilin šećer,
kafena kašika sode bikarbone,
brašno da se torta zamesi.
Posna torta sa lešnikom
Sastojci za posnu tortu sa lešnikom:
150 g margarina,
120 g šećera,
12 kašika brašna,
pola praška za pecivo,
2 šoljice kisele vode,
2 pudinga od vanile,
700 ml vode,
1 margarin,
200 g šečera u prahu,
300 g mlevenih lešnika,
šlag po ukusu.
Posna torta sa belim vinom
Sastojci za posnu tortu sa belim vinom:
2 dl belog vina,
450 g šećera,
1,5 dl ulja,
300 g brašna,
1 prašak za pecivo,
kora od jednog limuna,
1 dl kisele vode,
kašika kakaoa,
300 g mlevenih oraha,
200 g ratluka,
200 g džema od kajsija ili šipka.
Posne čoko kocke
Sastojci za posne čoko kocke:
250 g margarina,
12 kašika šećera u prahu,
200 ml kisele vode,
8 kašika mlevenih oraha ,
300 g brašna,
prašak za pecivo,
100 g posne čokolade.
Za preliv:
200 g posne čokolade,
80 g margarina.
Posne kiflice sa džemom
Sastojci za posne kiflice sa džemom:
1 kg brašna,
1/2 l kisele vode,
1 paketić kvasca,
3 kašičice soli,
4 kašike šećera,
9 kašika ulja,
džem,
šećer u prahu.
Dijamantske šnite
Za dijamantske šnite potrebno je: 100 g stonog margarina,
12 kašika šećera,
200 ml kisele vode,
8 kašika mlevenih oraha,
300 g brašna,
prašak za pecivo
Posna pita lučara
Sastojci za posnu pitu lučaru:
750 g kora za gibanicu,
5 strukova praziluka srednje veličine,
1 šolja pirinča,
1 šolja ulja,
1 šolja kisele vode,
vegeta,
biber,
susam,
so.
Doboš torta
Sastojci za posnu doboš tortu:
Kore:
150 g šećera u prahu,
250 g brašna,
1/2 kašičice sode bikarbone,
3 šoljice meda,
3 šoljice kisele vode.
Fil:
200 g kristal šećera,
250 g mlevenih oraha,
3 štangle rastopljene čokolade,
1 kesica vanilin šećera.
Roze fondan:
200 g šećera u prahu,
ekstrat od maline.
Posna rozen torta
Sastojci za posnu rozen tortu:
Kore:
100 g meda,
150 g šećera,
20 kašika brašna,
3 šoljice ulja,
5 šoljica kisele vode,
1 kašičica sode bikarbone.
Fil:
250 g šećera,
2 šoljice vode,
2 kašike kakaoa,
2 kesice vanilin šećera,
300 g mlevenih oraha.
Glazura:
200 g šećera u prahu,
2 kašike prokuvale vode,
ekstrat od malina, višnje ili jagode.