Sastojak: kukuruzni skrob
Posni tofu na kineski način
Sastojci za posni tofu na kineski način:
Marinada:
400g tofu sira, čvrstog, isečenog na kocke,
3 kašike soja sosa (posnog),
1 kašika susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
2 čena belog luka,
1 kašičica svežeg đumbira,
1/2 kašičice ljute tucane paprike (opciono).
Prženje:
2 kašike biljnog ulja (npr. susamovo ili ulje od kikirikija),
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
1 šolja brokolija,
3 zelene lukovice.
Sos:
3 kašike soja sosa (posnog),
2 kašike susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
1 kašika sirćeta od pirinča,
1 kašika kukuruznog skroba (opciono, za gustinu).
Posna krempita
Sastojci za posnu krempitu:
Za koru:
1 šolja brašna,
1 šolja sojinog jogurta,
1/4 šolje ulja,
1/2 šolje šećera,
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli.
Za krem:
2 šolje posnog mleka,
1/2 šolje šećera,
1/4 šolje kukuruznog skroba,
prstohvat soli,
1 kašičica vanilin šećera.
Za glazuru:
1/2 šolje šećera u prahu,
1-2 kašike soka od limuna,
seckani bademi ili orašasti plodovi za dekoraciju (opciono).
Posni karfiol sa susamom
Sastojci za posni karfiol sa susamom: 1 srednji karfiol isečen na cvetove, 1/3 pirinčanog brašna, 1 kašika kukuruznog skroba, 1 kašičica ulja, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 1/3 - 1/4 šolje vode. Za sos: 1,5 kašike susamovog ulja, 1/4 šolje soja sosa, 1 kašika vinskog sirćeta, 1 mleveni sveži đumbir, 4-5 čena mlevenog belog luka, 2-3 kašike meda, 1 kašika kukuruznog skroba, 1/4 šolje vode.