- Advertisement -
Sastojci za posnu krempitu:
Za koru:
- 1 šolja brašna,
- 1 šolja sojinog jogurta,
- 1/4 šolje ulja,
- 1/2 šolje šećera,
- 1 kašičica praška za pecivo,
- prstohvat soli.
Za krem:
- 2 šolje posnog mleka,
- 1/2 šolje šećera,
- 1/4 šolje kukuruznog skroba,
- prstohvat soli,
- 1 kašičica vanilin šećera.
Za glazuru:
- 1/2 šolje šećera u prahu,
- 1-2 kašike soka od limuna,
- seckani bademi ili orašasti plodovi za dekoraciju (opciono).
Posna krempita se priprema na sledeći način:
- U posudi, pomešajte brašno, sojin jogurt, ulje, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Prelijte smesu u podmazanu posudu za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
- U šerpici, pomešajte posno mleko, šećer, kukuruzni skrob, so i vanilin šećer.
- Kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok smesa ne postane gusta i kremasta.
- Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte preko ohlađene kore.
- Pomešajte šećer u prahu sa sokom od limuna dok ne dobijete glatku glazuru.
- Prelijte glazuru preko krema na kori.
- Pospite seckanim bademima ili orašastim plodovima po vrhu, ako želite.
- Ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se krempita stegne.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posna krempita
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
- Advertisement -