Sastojak: limun
Fileti oslića u marinadi od senfa
Sastojci za filete oslića u marinadi od senfa: 1kg oslić fileta, 100g senfa, 200ml belog vina, 5ml maslinovog ulja, sok iz dva veća limuna, 1 puna kašičica soli, pola kašičice bibera, 1 kašičica suvog timijana, 2 kašike svežeg peršunovog lista, 6-7 čena belog luka.
Posna čorba od morskih plodova sa vinom
Sastojci za posnu čorbu od morskih plodova sa vinom: 100g margarina, 1 kašičica semena komorača, 1,5 šolja kukuruza, ½ kašičice timijana, ½ kašičice komorača, 1 lovorov list, 1 crni luk, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 čen belog luka, 3/4 šolje brašna, 1 šolja belog vina, 1 kesa smrznutih morskih plodova, 1 limun, 300g fileta po želji, 1,5 šolja posne pavlake za kuvanje, 1,5l ribljeg bujona, peršun.
Posna torta sa makom
Sastojci za posnu tortu sa makom:
1 pakovanje posnih kora za rozen tortu,
600 g maka,
1 posni margarin,
1 limun,
350 g šećera,
500 g vode,
Sastojci za glazuru:
200 g posne čokolade za kuvanje,
1 kašičica ulja ili 2 manje kockice posnog margarina.
Riblji specijalitet sa grejpom
Sastojci za riblji specijalitet sa grejpfrutom:
150 g fileta deverike bez kože,
150 g fileta bakalara bez kože,
150 g fileta brancina bez kože,
1 grejpfrut,
3 glavice mladog luka,
1 limun,
veza vlašca,
2 kašike maslinovog ulja,
so,
biber.
Ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane
Sastojci za ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane:
7 osrednjih šargarepa,
1/2 limuna,
7 listića nane.
Ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane se priprema...
Kašasti sok od breskve
Sastojci za kašasti sok od breskve:
10 kg breskvi,
sok od 4 limuna,
3-4 litre vode,
1 kg šećera.
Posna torta sa pivom
Sastojci za posnu tortu sa pivom:
1/2 l piva,
900 g oraha,
700 g kristal šećera,
400 g mekog brašna,
4 kašike ulja,
1 limun,
2 vanilin šećera,
1 kašičica sode bikarbone,
džem od kajsija.
Posna torta sa ratlukom
Sastojci za Posnu tortu sa ratlukom:
5 šoljica ulja,
5 šoljica kisele vode,
7 šoljica šećera,
kora od limuna,
100 g suvog grožđa,
jedan paketić kvasca,
600-800 g brašna za nadev,
500 g šećera,
500 g ratluka,
300-400 g mlevenih oraha,
3 štangle čokolade.
Đuveč od praziluka
Sastojci za đuveč od praziluka:
1/2 kg praziluka,
1/2 kg paradajza,
50 g pirinča,
1-2 šargarepe,
2 dl ulja,
3 dl vode,
1 limun,
1 suva crvena paprika,
2 kašičice tucane ljute paprike,
so.
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci za džem od krušaka i ruzmarina:
8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki
2 kašičice sitno rendane kore limuna
125 ml sveže ceđenog limunovog soka
3 šolje šećera
šolja meda
2 kašike seckanog lista ruzmarina.