Sastojak: pinjoli
Posne špagete sa pesto sosom
Sastojci za posne špagete sa pesto sosom:
500g špageta,
2 vezice svežeg bosiljka,
1 vezica mirođije,
4 čena belog luka,
2 kašike pinjole,
120ml maslinovog ulja,
so.
Posne zapečene paprike i tikvice
Sastojci za posne zapečene paprike i tikvice:500g tikvica,100g crnog luka,2 crvene sveže paprika,2 čena belog luka,1 kašičica pinjola,2-3 kašičice maslinovog ulja,1 kašičica izrendanog kapra, so.Za preliv: 2 kašičice jabukovog sirćeta ,2 kašičice vode, šećer,biber,đumbir,kari.
Posna salata od šargarepe sa peršunom i pinjolima
Sastojci za posnu salatu od šargarepe sa peršunom i pinjolima:
oko 500g šargarepe (4-5 srednjih),
1 velika crvena paprika,
1/2 ili cela ljuta papričica,
sveži peršun (oko 45-50g listića),
oko 20g pinjola ili badema ili semenki.
Za preliv:
4 supene kašike maslinovog ulja,
1.5-2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirća,
so, biber,
začini po želji.
Posne mediteranske kuglice
Sastojci za Posne mediteranske kuglice:
150 g oljuštenih badema,
50 g lešnika,
25 g pinjola (seme borove šišarke),
50 g oraha,
20 g pistaća.
Za sirup:
150 g šećera,
pola limuna,
1 vanilin šećer.
Posni spanać sa suvim groždjem
Sastojci za posni spanać sa suvim groždjem:
500 g spanaća,
50 g suvog grožđa,
50 g pinjola ili badema,
4 kašike maslinovog ulja,
so,
sveže mleveni biber,
ljuta mlevena paprika.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Posne ćufte od sardina
Sastojci za posne ćufte od sardina:
1 kg sardina,
3 kuvana paradajza,
3 kašike drobljenog tofu sira,
25 g suvog groždja,
25 g pinjola,
2 limuna,
veza peršuna,
kašika prezli,
čen belog luka,
brašno,
so,
biber,
ulje za prženje.
Kiselo slatki barbun
Sastojci za kiselo slatki barbun:
800 g barbuna,
80 g pinjola,
150 g suvog grožđa,
4 kašike belog vinskog sirćeta,
4 kašike maslinovog ulja,
so.
Punjene lignje sa začinima
Sastojci za punjene lignje sa začinima:
1,5 kg lignji,
150 g pirinča,
1 kg krompira,
1 čen belog luka,
1 crveni luk,
1 veza korijandera,
1 veza peršuna,
šafran,
cimet,
kurkuma,
1 limun,
30 g pinjola (ili seckanog indijskog oraha),
100 g zelenih maslina bez koštice,
maslinovo ulje,
so,
biber.
Salata od šampinjona i krompira
Potrebno je:
500 g krompira,
250 g naseckanih šampinjona,
crvena paprika isečena na komade,
crveni luk isečen na kriške,
2 neoljuštena čena belog luka,
45 g pinjola,
30 ml maslinovog ulja,
sok...