Sastojak: tunjevina
Posna tunjevina sa humusom
Sastojci za posnu tunjevinu sa humusom:
100 g tunjevine,
3 kašike humusa,
1 mali crni luk, sitno iseckan,
2 kisela krastavčića, sitno iseckana,
4 parčeta dvopeka,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju (po želji).
Posne lazanje sa tunjevinom i spanaćem
Sastojci za posne lazanje sa tunjevinom i spanaćem:
300 g tunjevine iz konzerve,
12 listova lazanja (posne),
400 g paradajz sosa,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
200 g spanaća,
100 g posnog sira (opciono),
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za serviranje.
Posne špagete sa tunjevinom i paradajz sosom
Sastojci za posne špagete sa tunjevinom i paradajz sosom:
250 g špageta,
1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku),
1 konzerva paradajz pelata (400 g),
1 crni luk (sitno seckan),
2 čena belog luka (sitno seckana),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica sušenog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
so i biber po ukusu.
Posni kačamak sa tunjevinom
Sastojci za posni kačamak sa tunjevinom:
200 g kukuruznog brašna,
1 l vode,
1 konzerva tunjevine,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
2 kašike sitno seckanog peršuna,
so i biber po ukusu.
Posna pašteta od tunjevine
Sastojci za posnu paštetu od tunjevine:
1 konzerva tunjevine,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
1 kašika sitno seckanog peršuna,
1 kašika sitno seckanog crnog luka,
1 čen belog luka, sitno seckan,
so i biber po ukusu.
Posna salata sa tunjevinom i cveklom
Sastojci za posnu salatu sa tunjevinom i cveklom:
1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku ili vodi),
2 srednje cvekle, skuvane i isečene na kockice,
1 crveni luk, sitno seckan,
1 veza peršuna(ili bilo koje zeleno povrće), sitno seckan,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu.
Posna tortilja sa tunjevinom i avokadom
Sastojci za posnu tortilju sa tunjevinom i avokadom:
4 tortilje,
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (oko 200 g),
2 zrela avokada,
1 limun (sok),
1 crveni luk, sitno iseckan,
1 paradajz, iseckan,
1/2 krastavca, iseckan,
so i biber po ukusu,
svež peršun, sitno iseckan.
Posne špagete sa tunjevinom i kukuruzom
Sastojci za posne špagete sa tunjevinom i kukuruzom:
300 g posnih špageta,
200 g tunjevine iz konzerve (u vodi ili ulju),
1 konzerva kukuruza (oko 200 g),
100 g posnog majoneza,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka (sitno seckan),
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna palenta sa tunjevinom
Sastojci za posnu palentu sa tunjevinom:
1 šolja kukuruznog brašna (palente),
4 šolje vode,
1 kašičica soli,
1 konzerva tunjevine,
1 šolja narendanog tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju (opciono).
Posna tuna salata sa tzatzikijem
Sastojci za posnu tunu salatu sa tzatzikijem:
250 g posnih makarona (fusilli, penne ili drugi oblik po izboru),
1 konzerva posne tunjevine u vodi (oko 200 g),
1 šolja kuvanog ili konzerviranog kukuruza,
1 krastavac,
1 čaša posnog jogurta (oko 200 ml),
1 kašičica limunovog soka,
2 čena belog luka,
so i biber po ukusu,
svež kopar ili peršun za dekoraciju (opciono).