Posni tiramisu

533

Posni tiramisu

- Advertisement -

Sastojci za posni tiramisu:

Za testo:

  • 2 dl ulja,
  • 1,5 čaša od jogurta vode,
  • 2,5 čaše brašna,
  • 2 čaše šećera,
  • ravna kašičica sode bikarbone,
  • pola kašičice vanilin šećera.

Za krem:

  • paket margarina,
  • manje pakovanje biljne pavlake,
  • 5-6 kašika šećera u prahu,
  • 2 listića biljnog želatina,
  • kašičica kakao praha,
  • dve-tri kapi ruma.

Za sirup:

  • 300 g šećera,
  • 3 dl vode,
  • 2 kašičice instant kafe,
  • 1 dl ruma.

Za glazuru:

  • 250 g čokolade za kuvanje,
  • kašika šećera,
  • tri-četiri kašike vode.

Posni tiramisu se priprema na sledeći način:

  1. Sve sastojke za koru pomešajte, dobro umutite i dobijenu masu preručite u veći četvrtast pleh obložen kolačarskim papirom.
  2. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  3. Pečenu koru ohladite i podelite na dva dela.
  4. Margarin za krem omekšajte na sobnoj temperaturi i penasto umutite, dodajte biljnu pavlaku i mešajte dok se krem ne duplira.
  5. Dodajte kakao, šećer u prahu i nekoliko kapi ruma i mutite još nekoliko sekundi.
  6. Šećer za sirup sipajte u vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje, da se šećer otopi i dobije gust sirup.
  7. Sklonite s ringle, dodajte instant kafu, snažno promešajte, sačekajte da se sirup sasvim ohladi, pa sipajte rum.
  8. Posebno pomešajte vodu sa šećerom za glazuru, dodajte komadiće čokolade i kuvajte na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje da dobijete gust krem.
  9. U četvrtastu keramičku posudu položite jedan sloj kore, prelijte sirupom da se dobro natopi, nanesite sloj krema, odozgo položite drugu koru, prelijte je sirupom, nanesite još jedan sloj krema i sve poravnajte spatulom.
  10. Kolač na kraju pospite kakaom ili rendanom čokoladom i do serviranja čuvajte u frižideru.
Posni tiramisu
4.3 (85%) 4