6 načina za pripremu sirove hrane

20264

5. Naklijanjem semenki

Priprema sirove hrane naklijanjem semenki

- Advertisement -

  • Klijanje je jednostavno i za to se mogu koristiti semenke od pasulja, suvog graška, leće, deteline, pšenice, heljde, suncokreta bundeve…
  • Namočite kašiku semenki u litru mlake vode preko noći.
  • Narednog dana isperite dobro semenke u mlakoj vodi i dobro ga ocedite.
  • Stavite ih u teglu od 1 kg, a preko grla komad gaze, pa je učvrstite gumicom.
  • Stavite teglu na mračno mesto.
  • Svakog sledećeg dana isperite semenke dva puta dnevno ili čak tri ako je vreme toplo i suvo.
  • Pritom uvek pazite da višak vode dobro iscedite.
  • Trećeg dana klijanja će sve semenke koje nisu sposobne da proklijaju pasti na dno tegle kada je napunite mlakom vodom.
  • Izdanci koji su proklijali dići će se na površinu vode, te ih možete zahvatiti cediljkom, a seme koje je ostalo na dnu tegle možete baciti.
  • Izdanci soje i leće spremni su za jelo već treći dan, a izdanci pšenice za dva dana, dok za izdanke deteline treba 4-5 dana.
  • U suvoj i toplijoj klimi, izdanci klijaju i rastu brže, te ih treba češće ispirati vodom, a gaza treba da je stalno vlažna.
  • Najpovoljnija temperatura za klijanje je od 18 do 21 stepen, a što je temperatura viša izdanak će brže klijati.
2 od 6

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
6 načina za pripremu sirove hrane
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
31star1star1stargraygray Based on 231 Review(s)