- Advertisement -
5. Naklijanjem semenki
- Klijanje je jednostavno i za to se mogu koristiti semenke od pasulja, suvog graška, leće, deteline, pšenice, heljde, suncokreta bundeve…
- Namočite kašiku semenki u litru mlake vode preko noći.
- Narednog dana isperite dobro semenke u mlakoj vodi i dobro ga ocedite.
- Stavite ih u teglu od 1 kg, a preko grla komad gaze, pa je učvrstite gumicom.
- Stavite teglu na mračno mesto.
- Svakog sledećeg dana isperite semenke dva puta dnevno ili čak tri ako je vreme toplo i suvo.
- Pritom uvek pazite da višak vode dobro iscedite.
- Trećeg dana klijanja će sve semenke koje nisu sposobne da proklijaju pasti na dno tegle kada je napunite mlakom vodom.
- Izdanci koji su proklijali dići će se na površinu vode, te ih možete zahvatiti cediljkom, a seme koje je ostalo na dnu tegle možete baciti.
- Izdanci soje i leće spremni su za jelo već treći dan, a izdanci pšenice za dva dana, dok za izdanke deteline treba 4-5 dana.
- U suvoj i toplijoj klimi, izdanci klijaju i rastu brže, te ih treba češće ispirati vodom, a gaza treba da je stalno vlažna.
- Najpovoljnija temperatura za klijanje je od 18 do 21 stepen, a što je temperatura viša izdanak će brže klijati.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 196 Review(s)
6 načina za pripremu sirove hrane
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -