Može se koristiti čim isklija, a može se sačekati da izdanak dosegne dvostruku veličinu zrna.
Kako se pojavljuje koren nove biljčice, tako ona gubi hranljivu vrednost i ukus.
Naklijalo seme se može jesti u svežem stanju, a od njega se može napraviti i ukusna poslastica tako da se samelje i potom doda rendana šargarepa, jabuka, dve kašike oraha, slatko od trešanja, med i sl.
Pirinač
Treba koristiti nepolirani pirinač.
Naklijanje se vrši na temperaturi višoj od 21 stepen.
Neutralnog je ukusa i može se dodavati u razne salate.
Soja
Obzirom da je zrno soje krupnije od drugih, treba ga namakati najmanje 12 sati.
Za klijanje soje potrebno je češće ispiranje zrna i izdanaka čim se pojave.
Mogu se jesti između 4 i 6 dana, kada je izdanak narastao 5 do 7 cm dužine.
Sirovi se mogu koristiti, ali su malo oporog ukusa, a kada se 10 do 15 minuta prokuvaju sasvim mogu da zamene meso u gulašima i varivima.
Sastojci za škarpinu sa pirinčem:
500 g škarpine,
nekoliko čenova belog luka,
lorberov list,
pola šolje prethodno polukuvanog pirinča,
maslinovo ulje,
peršun,
morska so,
biber.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više