Može se koristiti čim isklija, a može se sačekati da izdanak dosegne dvostruku veličinu zrna.
Kako se pojavljuje koren nove biljčice, tako ona gubi hranljivu vrednost i ukus.
Naklijalo seme se može jesti u svežem stanju, a od njega se može napraviti i ukusna poslastica tako da se samelje i potom doda rendana šargarepa, jabuka, dve kašike oraha, slatko od trešanja, med i sl.
Pirinač
Treba koristiti nepolirani pirinač.
Naklijanje se vrši na temperaturi višoj od 21 stepen.
Neutralnog je ukusa i može se dodavati u razne salate.
Soja
Obzirom da je zrno soje krupnije od drugih, treba ga namakati najmanje 12 sati.
Za klijanje soje potrebno je češće ispiranje zrna i izdanaka čim se pojave.
Mogu se jesti između 4 i 6 dana, kada je izdanak narastao 5 do 7 cm dužine.
Sirovi se mogu koristiti, ali su malo oporog ukusa, a kada se 10 do 15 minuta prokuvaju sasvim mogu da zamene meso u gulašima i varivima.
Sastojci za osvežavajuću posnu salatu:
250 g kuvane pšenice,
7,5 dl vode,
250 g rendanog celera,
1/2 kg nakiselih jabuka,
pola šolje iseckane sveže nane,
manja glavica sitno sečenog crnog luka.
Vinegret (preliv):
2 kašike ulja,
3 kašike jabukovog sirćeta,
2 kašike soka od jabuka,
kašika meda,
2 kašičice rendanog svežeg đumbira.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više