Žalfija

371
- Advertisement -

Žalfija

Drugi nazivi: Kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica, žalfija
Latinski naziv: Salvia officinalis
Naziv na engleskom jeziku: Sage

Opis biljke:

Žalfija je višegodišnja polugrmovita biljka visine od 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i četvorouglasta. Listovi su uski, eliptični, sitno naborani s dugačkom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poredjani. Veliki tamnoljubičasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a čaška i venčić imaju žlezdaste dlake.

Stanište:

Raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grančice

Lekovito delovanje:

Naziv ove biljke na latinskom upućuje nas da je smatramo veoma lekovitom – njeno ime, naime, znači spasonosna i lekovita, kadulja leči promuklost, čisti krv i jača živce, greje želudac, otklanja gasove, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Žalfija deluje na čišcenje krvi i time oslobadja organizam uzročnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporučuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od malaksalosti posle gripa ili zapaljenja pluća, kadulja taj problem rešava za par dana.

Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leči takodje i obolele od reumatizma i, rečeno modernim rečnikom, antibiotik je širokog spektra. Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan, ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je lek za čišćenje jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Ako uberete sveže listove žalfije i protrljate njima predeo oko zuba, desni, učinićete ih zdravijim i čvršćim. Čaj spremite od jedne kašike na šolju vode. Preliti suvo lišće ključalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj čaj u navedenim količinama 21 dan, izmedju menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.

Vino od žalfije, koje se dobija kada prstohvat kadulje provri u šolji dobrog crnog vina, jača rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majčina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tečnost za kupku.

Osnovni podaci:
Žalfija
Naziv članka:
Žalfija
Opis:
Žalfija je višegodišnja polugrmovita biljka visine od 30 do 60 cm
Autor:
- Advertisement -