Zob

726
- Advertisement -

Zob

Drugi nazivi: Ovas, oves, silj, siljevina, usjevna zob
Latinski naziv: Avena sativa
Naziv na engleskom jeziku: Green oats

Opis biljke:

Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasići zobi sadrže 2 do 6 cvetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži). Njen sadržaj visokovrednih materija je upravo fantastičan: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini… Ovo, u prevodu na jezik svakodnevnog života, znači: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast kod dece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće sa kojom se vari, zob se preporučuje obolelima želudca, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama. Slaboj deci i iscrpljenim osobama uopšte, zob se najtoplije preporučuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili drugačije. Odlične su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuva 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrednosti, a postaje lako varljiva.

U slučajevima dijabetesa (šecerne bolesti), zob se pokazala kao veoma uspešna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo, zobenom kurom koja treba da se sprovodi duže vreme, dolazi do opadanja šecera u krvi. Važna napomena: nikada ne odlivajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze mnoge, za život, važne materije.

Lekoviti deo biljke:

Za lek koristi se seme-zmo i slama za vreme žetve.

Lekovito delovanje:

Zob je neobično važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lečenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupelji pripremljeni od zobne slame veoma su korisni kod bolesti bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumatičnih poteškoća, kod krstobolje, kočenja svih vrsta, te kod bolesne jetre.

Kaša: staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre ključale vode. Pustiti da kuva 2-5 minuta, zatim odmaći s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Posle toga, dodavati po želji različite sastojke – pavlaku, med i slično. Kaša se može pripremati i sa vrelim mlekom, ili supom, kako je vec rečeno.

Sredstvo za jačanje: 1 kg integralne (neoljuštene) zobi dobro se ispere i skuva u tri litra vode. Procediti i piti ovu tečnost, zasladjenu medom.

Kupke: kao obično, za njih se koristi cela zob i zobena slama. Pomažu kod ukočenosti, umora, bolesti bubrega, kao i kod kožnih bolesti. Zob u novije vreme zovu i alternativna viagra jer deluje kao afrodizijak odnosno pojačava rad testosterona u organizmu, a samim tim je preporučuju za one koji imaju povećanu prostatu.

Osnovni podaci:
Zob
Naziv članka:
Zob
Opis:
Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava
Autor:
- Advertisement -