Pržena grdobina sa krompirom

4

Pržena grdobina sa mrvljenim krompirom

- Advertisement -

Sastojci za prženu grdobinu sa krompirom:

  • 2 komada po 350 g fileta grdobine,
  • 750 g krompira,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 1/3 šolje hladno ceđenog maslinovog ulja,
  • 1/2 šolje potočarke ili druge vrste zelene salate krupno iskidane,
  • balzamiko sirće,
  • morska so,
  • krupno mleveni crni biber.

Pržena grdobina sa krompirom se priprema na sledeći način:

  1. Filete grdobine, bez kožice i opne, iseći na manje komade i staviti u činiju.
  2. Po ukusu posoliti i ostaviti da se marinira 15 minuta.
  3. U međuvremenu skuvati krompir u malo posoljenoj vodi.
  4. Odstajale filete grdobine posušiti papirnim salvetama, pa staviti u vatrostalnu posudu sa 2 kašike zagrejanog maslinovog ulja.
  5. Pržiti na umerenoj temperaturi 3-4 minuta, okrećući ih 3-4 puta, da sa svih strana dobiju zlatnorumenu boju.
  6. Skloniti sa grejne ploče i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče još 10-12 minuta, tj dok vlakna u sredini fileta ne budu sočna i meka.
  7. Izvaditi iz rerne, prekriti aluminijumskom folijom i ostaviti da stoji 5 minuta.
  8. Kuvani krompir ocediti, staviti na zagrejano malinovo ulje, lagano viljuškom izlomiti svaki krompir, da se lagano umrvi.
  9. Uliti sok od pečenja ribe, izmešati i na kraju dodati iskidane listove potočarke ili zelene salate po izboru.
  10. Nekoliko puta okrenuti špatulom da listovi svenu.
  11. Po ukusu posoliti i skloniti sa grejne ploče.
  12. Na toplom tanjiru poslužiti ribu sa mrvljenim krompirom. Posuti krupno mlevenim biberom, poprskati maslinovim uljem i balsamiko sirćetom.
Pržena grdobina sa krompirom
Ocenite