Breza

401
- Advertisement -

Breza

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Brez, brezuša, briza, brizovina, metlika
Latinski naziv: Betula pendula
Naziv na engleskom jeziku: Birch

Opis biljke:

Postoje dve vrste breza: bela ili obicčna breza i cvetna ili severna breza. U lečenju lekovitim biljem obe imaju jednaku vrednost. Breza je 10 do 25 m visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i belom glatkom korom koja se može ljuštiti na listiće tanke poput papira. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trokutasti, zašiljeni i dvostruko pilasti. Cvetne rese dugačke su 3 do 4 cm, a razvijaju se zajedno s lišcem.

Stanište:

Breza je drvo koje možemo naći skoro na svakom mestu. U visinu naraste do 15 metara, a karakteriše je bela kora i tanke grančice. Upotrebljava se lišće, pupoljci i kora. Lišće breze (betulae folium) bere se mlado, već u proleće, kada je u potpunosti razvijeno. Lišće je specifičnog gorkog i oporog ukusa, specifičnog mirisa. Lišće treba osušiti u hladu, na promaji, a nikada na suncu.

Lišće sadrži oko 8% tanina, oko 8% šećera, malo etarskog ulja (0,05% u Hstovima, a u pupoljcima čak do 4%), smola, gorke materije, saponozida i dr.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skupljaju sok, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta, a lišće se bere za vreme cele vegetacije. Kora se prikuplja u proleće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, kojeg pak ima u listovima. Eterično ulje pupoljaka povoljno deluje na disajne puteve.

Lekovito delovanje:

U proleće, kad počnu cirkulisati sokovi, probuši se rupa u stablu. U nju se stavi tanka cevčica pomoću koje dobijamo brezin sok. Posle toga rupa se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stabla se može dnevno nakupiti oko 4,5 ltara soka, a oko 170 l u sezoni! Često busenje istog stabla štetno deluje na drvo, smanjujući mu otpornost prema gljivičnim zarazama. U soku se nalazi šećer te, ukoliko ga grejemo da provri, dobijamo brezino vino.

Sok i vino od breze su odličan lek za lečenje ateroskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak (prelevanje biljke vrućom vodom), tako da se taj čaj – ne sme se kuvati! – koristi se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika.

Taj čaj je i jedno od prirodnih sredstava za izlučivanje mokracće uopšte. Sa čajem od listova pomažemo izlečenju bolesnih organa, odnosno sprečavamo obolenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu (bubrezi, bešika, jetra, zglobovi itd.). Čaj od brezinog lišcća ne treba često piti, jer ima i drugog lekovitog bilja sa sličnim delovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezin čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje.

Brezino lišće koristi se vrlo uspešno za lečenje kožnih bolesti – lišajeva – te raznih dermatida, a aplikacija je u vidu lekovitih kupki. Uklanja slabo mokrenje, belančevine u mokraći i čisti krv.

Čaj od brezinog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma te leči groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest.

Čaj protiv vodene bolesti: 5 g lista breze, 5 g ruzmarina, 5 g lista koprive, 10 g poljske preslice, i 10 g borovnice. Jedna kašika se prelije vrelom vodom dva decilitra. Ohladjen čaj može se po želji zasladiti medom.

Čaj protiv reumatizma i gihta: primeni se ista količina lista breze, koprive – list i kora krkavine (Cortex Frangulae). Čaj se priprema i pije kao i u pre navedenom slučaju.

Čaj od breze protiv kamena u bubregu: pripremi se čajna mešavina od lista breze, pirike (Rhizoma Graminis), čestoslavice (Herba Veronicae) i vodopije (Herba Cichorii). Priprema i pijenje čaja je ista kao kod čaja protiv vodene bolesti.

Iz stabla iscedjeno 5-6 velikih kašika svežeg soka pomesša se s kozjim mlekom i medom, ili sa malo vina, pa se pije u proleće radi čišćenja krvi od loših sokova, pluća od sluzavosti, bubrega od peska, kožnih osipa i avitaminoze – skorbuta.

U slučaju otečene slezine pije se natašte čaj od 20 g brezove kore i 10 g korijandera (Coriandrum sativum) kuvanih u 2,5 dl belog vina. Napomena: uroloske čajeve ne piti bez konsultacije sa lekarom.

Recept za čaj koji je poznat i priznat urološki čaj od breze: list breze (20%), biljka sitnice (5%), svila od kukuruza (15%), list borovnice (10%), vranilovka (15%), list koprive (15%) i list medvjedeg grozdja (20%).

Protiv upale bubrega ovaj čaj se upotrebljava na sledeći nacin: supenu kašiku mešavine preliti sa 2 dl hladne vode, poklopiti, zagrejati do vrenja, ostaviti da odstoji 1 sat, procediti. Tri puta dnevno piti po 2 dl nezasladjenoga čaja posle jela.

Za lakše mokrenje: tri puta dnevno pre jela uzeti po 1 kašiku sitno samlevenog lišća breze. List usitniti pre same upotrebe.

Protiv zapaljenja prostate i otežanog mokrenja pomešati po 30 g lista breze, medvjedeg grozdja, preslice i 10 g cveta podbela. Jednu supenu kašiku mešavine kuvati oko 5 minuta u 2 dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji 3 sata. Procediti i piti mlako. To se ponovi još 2-3 puta u toku dana pre jela.

Osnovni podaci:
Breza
Naziv članka:
Breza
Opis:
Postoje dve vrste breza: bela ili obicčna breza i cvetna ili severna breza
Autor:
- Advertisement -