Konjogriz

1133
- Advertisement -

Konjogriz, cikorija, divlji radič

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Vodopija, višnjev regrad, vodoplav, golica, gologuza, divlja loćika, želtenica, žućanica, jandrešica, kažiput, konjska trava, modrica, plavo cvet, plavulja, podrožnik, radič, sunčevo cveće, cigura, cilkorija, cikora, šurlin
Latinski naziv: Cichorium intybus
Naziv na engleskom jeziku: Chicory

Opis biljke:

Vodopija, konjogriz ili divlji radič je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. Ima trajni, valjkasti i vretenasti koren spolja žućkasto-bele boje, a iznutra bele boje. Stabljika je uspravna, kruta, uglasta, u gornjem delu razgranata. Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlakama. Listovi su duguljasti do lančetasti, suženi u dršku, duboko režnjevito testerasto usečeni. Cela biljka, pogotovo mlada ima mlečnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po celoj biljci cvetne glavice svetloplave boje. Cvetovi su svetloplavi, vrlo lepi i upadljivi, sakupljeni uz glavice koje izbijaju pojedinačno na stabljici ili na granama. Cveta obilno preko celog leta.

Stanište:

Ponegde se gaji radi korena od koga se spravlja surogat kafe (cigura). Ponegde se zapuštena mesta izjutra plave od iscvetale vodopije. Cela biljka je gorka i vrlo čvrsta tako da se teško kida i čupa. Vadi se u jesen, očisti od zemlje i nadzemnih delova, iseći po dužini, nanizati na konac i sušiti u hladu na promajnom mestu. Zbog dugog korena dobro podnosi sušu. Razmnožava se semenom. Nalazi se svuda u prirodi. Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma i drugde. Uzgaja se i kao kultuma biljka.

Lekoviti deo biljke:

Lekovit je koren, koji je valjkasto-vretenast, čvrst, spolja tamne boje, a iznutra beo. Koren (Cichorii radix) se kopa u jesen kad je najdeblji i ima najviše lekovitih sastojaka i inulina (rezervna hrana). Redje se koristi nadzemna biljka brana u cvetu.

Lekovito delovanje:

Za lek koriste se koren, cvetovi i listovi. Konjogriz ili divlji radič čisti i jača želudac, popravlja probavu, odvaja prekomernu žuč, čisti jetru, bubrege i slezinu, leči žuticu i anemiju. Više se koristi u narodnoj nego u naučnoj medicini kao neotrovna gorka droga za lečenje organa za varenje, pre svega, za pojačavanje apetita, za jačanje želuca, bolje varenje hrane, za obilnije lučenje mokraće i žuči i dr. „Frankova cigura“, dodatak kafi i „sirotinjska ili ratna kafa“ je ispržen i samleven koren oplemenjene vodopije sa krupnim mesnatim korenom bogatim inulinom. Pošto je inulin polisaharid koji hidrolizom daje samo levulozu (fruktozu ili voćni šecer), razumljivo je zašto kod nas u narodnoj medicini ciguru koriste dijabetičari. Ovo je sasvim opravdano, jer sve biljke iz familije glavočika (Compositae), a njih ima vrlo mnogo, umesto skroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Prema tome, osobe obolele od šećerne bolesti mogu koristiti sve biljke iz te porodice kao dijetalnu hranu.

Osnovni podaci:
Konjogriz
Naziv članka:
Konjogriz
Opis:
Vodopija, konjogriz ili divlji radič je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m
Autor:
- Advertisement -