Konoplja

639
- Advertisement -

Kanabis

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Kanabis, marihuana, gandža, trava
Latinski naziv: Cannabis sativa

Opis biljke:

Konoplja je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu stabljiku i prstasto razdeljene listove. Stabljika doseže visinu od 2 metra. Konoplja je dvodomna biljka. Ženske jedinke su veće i nose brojne neugledne cvetove u skupinama poput klasova. Muške jedinke su manje i imaju cvetove u obliku metlice. Plodovi su sitni, jednosemeni oraščići. Obično se pod nazivom industrijska konoplja podrazumeva konoplja koja se upotrebljava za dobijanje tkanina, dok se pod indijskom konopljom podrazumevaju ženske biljke koje se uživaju zbog opojnog dejstva.

Konoplja je poznata i po nazivima: kanabis (latinski), gandža (indijski), marihuana (španski naziv iz Meksika), trava (žargonski), itd.

Stanište:

Konoplja raste kao samonikla biljka, ali se takođe već nekoliko hiljada godina uzgaja širom planete, što je rezultiralo izuzetnom varijabilnošću vrste. Postoje tri varijante iste botaničke vrste: Cannabis sativa , koja je uzgajana u Evropi, Cannabis indica, biljka donesena iz Indije, i Cannabis ruderalis, biljka samonikla u jugoistočnim delovima centralne Azije.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koriste listovi i seme.

Lekovito delovanje:

Marihuana ili kanabis se kao lek upotrebljava preko 5000 godina. U Kini kanabis od davnina spominju kao biljku koja može biti delotvorna u lečenju malarije i konstipacije. Danas se u medicini konoplja najčešće upotrebljava kao lek protiv stresa, gubitka apetita, mučnine izazvane hemoterapijom, radi ublažavanja posledica teških bolesti, itd. Koristi se u lečenju žutice i drugih bolesti jetre, teškog zatvora i hroničnog reumatizma.

Uživalačka upotreba kanabisa:

O uživalačkoj ili rekreativnoj upotrebi marihuane ili kanabisa se govori onda kada se ona upotrebljava zbog njenih opojnih dejstava, a ne, na primer, radi dobijanja vlakana ili lečenja. Konoplja se najčešće uživa putem pušenja, i to cvetovi ženske biljke. Ručno smotana cigareta od konoplje se naziva džoint, buksna ili sprava. Nakon duže i učestale rekreativne upotrebe konoplje može se javiti psihička zavisnost.

Duhovna upotreba kanabisa:

O duhovnoj upotrebi konoplje se govori onda kada se ova biljka koristi u religiji u ritualne svrhe. Konoplja ima dugu istoriju ritualne upotebe u mnogim kultovima i religijama širom sveta. U Indiji se upotrebljava već vekovima u čast boga Šive. Rasta-farijanci je smatraju svetom biljkom, a njeno uživanje verskim činom. U islamu su je koristili derviški (sufi) redovi. Neki istoričari smatraju da je upotrebljavana i u judaizmu i ranom hrišćanstvu.

Osnovni podaci:
Konoplja
Naziv članka:
Konoplja
Opis:
Konoplja je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu stabljiku i prstasto razdeljene listove
Autor:
- Advertisement -