Ribu očistiti, oprati i ako je krupnija iseći na komade.
Obavezno tibi izvaditi škrge da meso ne povuče gorak ukus.
Ribu uvaljati u brašno, pa je propržiti na vrelom ulju s obe strane da porumeni.
Dodati lignje isečene na rezance, račiće oceđene od vode u kojoj su konzervirani, na rebra iseckan crni luk, sitno iseckan beli luk, oguljen i isečen paradajz, odnosno paradajz pire, seckan peršun, lorber, biber u zrnu i soli prema ukusu.
Doliti toliko vode da jelo tek ogrezne, pa kuvati na tihoj vatri.
Kad je jelo napola kuvano, doliti vino, pa još kuvati 30 min na tihoj vatri uz povremeno protresanje posude, jer se brodet ne sme mešati.
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.