Ginko biloba

765
- Advertisement -

Ginko biloba

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Ginko biloba
Latinski naziv: Ginko biloba

Opis biljke:

Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primerci ove biljke žive i do hiljadu godina. Njeno lišće i seme već se vekovima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za lečenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi.

Savremena medicina prihvata, takodje, preventivno i lekovito delovanje ginko bilobe. Važno je napomenuti da je ginko biloba najšire korišćen prirodni preparat današnjice. Samo je u Nemačkoj, tokom 1988, prepisano preko pet miliona ginko recepata. Istraživanja lekovitih delovanja ginka ukazuju na njegovo snažno antioksidativno dejstvo, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, izmedju ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porekla, i to: bilobalid i ginko glide A, B i C, lignine, eterična ulja i taninsku kiselinu.

Stanište:

Ginko biloba se uzgaja na nekoliko mesta u svetu.

Lekoviti deo biljke:

List.

Lekovito delovanje:

Ginko biloba poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, deluje blago antidepresivno, anksiolitički i koristan je za osobe koje pate od migrene. Olakšava tegobe kod astme, alergija, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti. U krvnim sudovima deluje antiagregacijski, Odnosno, sprečava trombozu. Reguliše povišeni kao i sniženi krvni pritisak. Poželjno ga je koristiti ako postoje problemi s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom usled starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospešuje iskorišćavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare.

Obzirom da i uopšteno utiče na cirkulaciju, korišćenje ginka smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak od upale vena. Pri dugotrajnom prekoračenju preporučene doze, kao sporedni učinci mogu se javiti anksioznost, nesanica, mučnina, proliv i dermatitis. Ginko biloba se može uzimati u kapsulama ili tabletama, ali najbolje dejstvo ima tinktura odnosno ekstrakt.

Osnovni podaci:
Ginko biloba
Naziv članka:
Ginko biloba
Opis:
Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primerci ove biljke žive i do hiljadu godina
Autor:
- Advertisement -