Latinski naziv: Vaccinium macrocarpon
Naziv na engleskom jeziku: Cranberry
Opis biljke:
Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potiču iz Severne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus.
Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, izmedju ostalog i za upalu mokraćnih puteva.
U poslednje vreme, veoma je popularan sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različiti sosovi i ukusna jela. Brusnice su, nutricionistički gledano, posebni plodovi bogati različitim zaštitnim materijama, uz klasične vitamine i minerale i druge hranjljive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin) koji imaju snažno antioksidativno delovanje, čime smanjuju rizik oboljevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva). U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprečavale rast ćelija raka, već i njihovo metastaziranje.
Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji odredjenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularne bolesti. Hipurična kiselina, koja se takodje nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna (protiv gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, deluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare. Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih puteva, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko delovanje bas u tom delu tela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.
Sastav i lekovitost brusnice
Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim mikronutrijentima.
Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u lečenju infekcija bešike uzrokovanih ešerihijom koli.
Kao namirnica preporučuje se i u ishrani dijabetičara, dok sok i čaj od brusnica posebno predlažemo deci i starijim osobama.
Moguća terapijska svojstva brusnice:
- Prevencija infekcija mokraćnog sistema,
- Sprečavanje oksidacije LDL holesterola,
- Pozitivan uticaj na zdravlje zuba,
- Sprečavanje čira na želucu,
- Sprečavanje rasta loših bakterija i podsticanje rasta dobrih,
- Antikancerogeni učinak.
Pogledajte hranljive vrednosti brusnice:
Nutrijent |
Količina |
RDA (%) |
Vitamin B2 |
97,38 mg |
8852,7 |
Vitamin B6 |
2,38 mg |
183,1 |
Vitamin B3 |
21,85 mg |
156,1 |
Vitamin B5 |
6,41 mg |
128,2 |
Vitamin B12 |
2,38 mcg |
99,2 |
Vitamin C |
13,94 mg |
18,6 |
Fluor |
0,48 mg |
16,0 |
Biljna vlakna |
2,00 g |
10,0 |
Vitamin B1 |
0,09 mg |
8,2 |
Gvožđe |
0,95 mg |
6,3 |
Mangan |
0,10 mg |
2,9 |
Bakar |
0,07 mg |
2,8 |