Brusnica

572
- Advertisement -

brusnica

Latinski naziv: Vaccinium macrocarpon
Naziv na engleskom jeziku: Cranberry

Opis biljke:

Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potiču iz Severne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus.

Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, izmedju ostalog i za upalu mokraćnih puteva.

U poslednje vreme, veoma je popularan sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različiti sosovi i ukusna jela. Brusnice su, nutricionistički gledano, posebni plodovi bogati različitim zaštitnim materijama, uz klasične vitamine i minerale i druge hranjljive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin) koji imaju snažno antioksidativno delovanje, čime smanjuju rizik oboljevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva). U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprečavale rast ćelija raka, već i njihovo metastaziranje.

Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji odredjenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularne bolesti. Hipurična kiselina, koja se takodje nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna (protiv gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, deluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare. Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih puteva, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko delovanje bas u tom delu tela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.

Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.

Sastav i lekovitost brusnice

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim mikronutrijentima.

Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u lečenju infekcija bešike uzrokovanih ešerihijom koli.

Kao namirnica preporučuje se i u ishrani dijabetičara, dok sok i čaj od brusnica posebno predlažemo deci i starijim osobama.

Moguća terapijska svojstva brusnice:

  • Prevencija infekcija mokraćnog sistema,
  • Sprečavanje oksidacije LDL holesterola,
  • Pozitivan uticaj na zdravlje zuba,
  • Sprečavanje čira na želucu,
  • Sprečavanje rasta loših bakterija i podsticanje rasta dobrih,
  • Antikancerogeni učinak.

Pogledajte hranljive vrednosti brusnice:

Nutrijent

Količina

RDA (%)

Vitamin B2

97,38 mg

8852,7

Vitamin B6

2,38 mg

183,1

Vitamin B3

21,85 mg

156,1

Vitamin B5

6,41 mg

128,2

Vitamin B12

2,38 mcg

99,2

Vitamin C

13,94 mg

18,6

Fluor

0,48 mg

16,0

Biljna vlakna

2,00 g

10,0

Vitamin B1

0,09 mg

8,2

Gvožđe

0,95 mg

6,3

Mangan

0,10 mg

2,9

Bakar

0,07 mg

2,8

 

Osnovni podaci:
Brusnice
Naziv članka:
Brusnice
Opis:
Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potiču iz Severne Amerike
Autor:
- Advertisement -