Peršun

485
- Advertisement -

Peršun

Drugi nazivi: Ac, majdonos, petrušin, petrušimul, petrušim, zelen
Latinski naziv: Petroselinum hortense
Naziv na engleskom jeziku: Parsley

Opis biljke:

Peršun je dvogodišnja biljka s belim, tankim i repastim korenom. Stabljika je gola, malo žlebasta i uglasta. Listovi su različitog oblika. Cvetni venčić je žućkasto-zelene boje. Peršun nema visoko-kaloričnu vrednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i lekovitih sredstava. Posle šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C (u 100 grama ima čak 170 miligrama vitamina C). Bogat je jos provitaminom A, vitaminima grupe B, čak sadrži i tako redak vitamin B12 ( koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca).

Ništa manje nije impresivno ni bogatstvo peršuna mineralnim sastojcima. Samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovredan kalijum. Tome treba dodati i značajno prisustvo gvoždja, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra…

Lišće peršuna valja uzimati u svežem stanju, jer jedino tako zadržava svoja bitna svojstva. Ne valja ga sušiti niti konzervirati: može se, medjutim, zamrznuti. Može se i zimi uzgajati bez naročitih teškoća, u sandučićima na terasi ili u sobi. Peršunov list je izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje.

Staniste:

Uzgaja se u vrtovima.

Lekoviti deo biljke:

U proleće i jesen kopa se koren. Seme se sakuplja neposredno pre sazrevanja, a cela biljka kad je u cvatu.

Lekovito delovanje:

Peršun se ubraja u lekovito bilje koje sprečava nadimanje, umiruje grčeve i deluje protiv vrenja u crevima. Već male količine peršuna mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrčju, te prsnoj i trbušnoj šupljini. Lagano pospešuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.

Osnovni podaci:
Peršun
Naziv članka:
Peršun
Opis:
Peršun je dvogodišnja biljka s belim, tankim i repastim korenom
Autor:
- Advertisement -