Posne kesten rolnice se pripremaju na sledeći način:
Oljuštite pomorandže, skinite beli, unutrašnji sloj sa svake korice, pa narandžasti deo kore narežite na rezanca.
Stavite vodu i šećer na vatru, pa kad provri, dodajte rezance i kuvajte dok skoro sva voda ne ispari.
Izvadite rezance, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da odstoje tri-četiri minuta, pa ih izvadite.
Kesten pomešajte s votkom, masu podelite na četiri dela i od svakog napravite užu, duguljastu koru.
Na sredinu stavljajte kandirane kore pomorandže, pa uvijte kao tanke rolate.
Secite na valjčiće dužine malog prsta i ostavite da se stegnu.
Za glazuru umutite šećer u prahu sa sokom od pomorandže, ako treba, dodajte i malo kolačarske boje, prelijte rolat i ostavite ga na hladnom da se glazura stegne ili jednostavno rolat pospite kristal šećerom.
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.