Bokvica

1110
- Advertisement -

Bokvica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Ženska bokvica

Drugi nazivi: Paskavica, pitoma bokvica, široki trputac, velika bokvica, bukvica
Latinski naziv: Plantago major
Naziv na engleskom jeziku: Plantain

Opis biljke:

Prizemni listovi ženske bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimično ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima ističe se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna štapka je uspravna i okrugla, a cvetni klasić je duguljastovaljkast.

Stanište:

Ženska bokvica može se naći na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putevima, ali i u vlažnim nižim do visokih planinskih područja.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se beru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mestu.

Lekovito delovanje:

Ženska bokvica se koristi kao sredstvo za lečenje rana i čireva jer suzbija upale. Isto kao i muška bokvica, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti muškoj bokvici.

Koristi se u lečenju bolesti mokraćnog mehura te čireva na želucu i crevima. Sveže zgnječeno lišće, sok od svežeg lišća i obloga od listova bokvice koristi se za iste bolesti kao i muška bokvica. Svaku ranu ili oderotinu bokvica uspešno može da zaceli i to tako što se na ozleđenu kožu stavi izgnječena bokvica ili kapne njen sok i prekrije gazom. Bokvica je lek izbora protiv ujeda komaraca i drugih insekata. Narodni lekari savetuju da se na mesto ujeda bokvica izgnječi a zatim utrlja, tako da koža od soka blago pozeleni. Svrab će nestati za minut do dva, a otok do sutradan. Isto se odnosi i na svrab i oderotinu od mačijih kandži.

Osim muške i ženske bokvice koje su po lekovitim svojstvima najdominantnije, u prirodi postoji još dvadesetak vrsta bokvica koje mogu da se koriste. Sve vrste bokvica sadrže heterozide, aukubozide i enzime invertaze, emulzine, tirozinaze i koagulaze. U njihovim listovima ima oko 4 odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponizida i fitoncida. Seme bokvice sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer.

Jela od bokvice takođe imaju lekovita svojstva. Blagotvorno deluju kod čira na dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. A za noć bez nesanice najbolje je popiti jednu šoljicu čaja ujutro na prazan želudac, jednu do dve šoljice preko dana, i, na kraju, još jednu pre spavanja. Nakon toga nastupa mirna noć, tvrde narodni lekari.

Muška bokvica

Drugi nazivi: Konjska rebra, mala bokvica, končula, žilovlak, muški trpuc
Latinski naziv: Plantago lanceolata
Naziv na engleskom jeziku: Long leaved plantain

Opis biljke:

Plantago lanceolata nazivaju muškom bokvicom, odnosno muškim trpucem. U medicini se više ceni muška bokvica. Muška bokvica je dugogodišnja biljka s prizemnim, uskim, suličastim, golim i žilavim listovima. Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvetna štapka je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-smeđim cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac.

Stanište:

Raširena je po celoj Evropi, a nalazi se na livadama, svetlim prozračnim šumama.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skupljaju koren, listovi pre cvatnje, a seme nakon što sazri.

Lekovito delovanje:

Muška bokvica sadrži mnoge lekovite materije koje joj daju sposobnost u lečenju svih oboljenja organa za disanje, kod veće ili manje sluzne izlučevine. Izvrstan je prirodni lek kod plućne astme, upale plućnih vrhova, kašlja, hripavca, čak i tuberkuloze pluća.

Za lek se najviše koristi list muške bokvice; od širokolisnih vrsta za rane i obloge, od uskolisnih vrsta protiv plućnih unutrašnjih bolesti te ženskih bolesti. Bokvica izvrsno potpomaže u lečenju tuberkuloznih bolesti pluća. Bokvica je posebno pogodna za decu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi šećerom ili medom.

Čaj od listova bokvice treba piti što je moguće topliji. Najbolje je jedna šoljica čaja odmah ujutro – natašte, a zatim 1- 2 soljice preko dana i još jedna uveče, pre spavanja. Tako se postiže mirna noć.

Sveže zgnječeno lišće služi kao oblog koji se stavlja na mesto uboda insekta ili ujeda zmije. Takodje se stavljaju oblozi kod vrućih oteklina i rana koje teško zarastaju.

Sok od svežeg lišća koje dobro izgnječimo, nakapa se na ranu, te zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje; sprečava upalu i ublazava bol. Oblog od lišća hladi noge nakon dugog i napornog hodanja.

Sok od bokvice

200 g lišća bokvice, 100 g koprive (Urtica dioica), 100 g maslačka (Taraxacum officinale), 100 g stolisnika (Achillea millefolium) – sve se dobro izgnječiti, istisnuti kroz čistu lanenu krpu, procediti, zatim prokuvati uz skidanje pene koja se skuplja na površini. Dobijenom soku dodaju se dve velike kašike meda, pa se to ponovo kuva dok se ne zgusne tako da postane končasto. Kada se sok ohladi, uliva se u boce, a da se ne bi pokvario, doda se svakoj boci čašica rakije. Pre upotrebe pomeša se sa toplom vodom, pola – pola.

Osnovni podaci:
Bokvica
Naziv članka:
Bokvica
Opis:
Postoje muška i ženska bokvica, a u narodnoj medicini se više ceni muška.
Autor:
- Advertisement -