Bršljan

599
- Advertisement -

Bršljan

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Brštan, brštika, bršljika
Latinski naziv: Hedera helix
Naziv na engleskom jeziku: English Ivy

Opis biljke:

Bršljan je do 20 m duga povijuša s višegodišnjim zelenim listovima i mnogobrojnim korenjem po stabljici kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. Pri svojoj osnovi stabljika je položena, a zatim puzava. Listovi su kožasti. Gornji listovi po obodu su celoviti, dok su donji srcolika oblika i razdeljeni u 3 do 5 režnjeva. Cvetovi su sitni, spolja mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit.

Bršljan je otrovna drvenasta penjačica sa adventivnim korenjem, koje mu služi za pričvršćivanje uz podlogu (stabla, zidovi, dr.), a koje se razvija površinski, i dve vrste kožnatih, naizmeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvetovima. Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama. Penjući se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjacka tla, voli vlažan vazduh.

Stanište:

Bršljan raste po stenama, ruševinama i šumama. U gradovima se uglavnom uzgaja kao ukras na zidovima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se upotrebljavaju listovi i plodovi

Lekovito delovanje:

Bršljanov list već u malim količinama deluje na krvne sudove i srce. Koristi se za lečenje bolesti slezine, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i peska u bubrezima, upale mokraćnog mehura i belog pranja kod žena. Koristi se, zatim, u lečenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne dece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista). Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Mešanjem s preslicom i nanom koristi se u lečenju nekih unutrašnjih bolesti. Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih sudova kod ateroskleroze, kod upale želuca i creva, te za regulaciju ciklusa mesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme. Ušmrknut bršljanov sok leči od nosnih polipa.

Ako se svake večeri kosa ispire čajem od lista bršljana, ukloniće se perut, a pijenjem će se očistiti telo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja. Nije preporučljivo uzeti više od dve kašike usitnjenog lista brsljana na litru vode. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Recept za čaj od bršljanovog lista:

Četiri bršljanova sveža lista ili do dve kašike usitnjenog suvog lista staviti u jednu litru hladne vode, zakuvati, odmah procediti, i piti nekoliko puta tokom dana po jedan decilitar čaja.

Mast od bršljana za celulit:

Uzeti po 50 ml. tinkture lista bršljana, ulja cvetova nevena i ulja korena čička na jednu litru otopljene neslane svinjske masti ili maslaca. Mešati i zagrejati na oko 70°C te dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska, razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako veče petnaestak minuta utrljavati mast u kožu gde se pojavio celulit.

Skidanje kurjeg oka pomoću bršljana:

Dobro usitnjena četiri sveža lista bršljana staviti svakuo veče na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tom mestu najmanje 1 sat. Nakon 7 – 10 dana moći ćete ukloniti kurje oko na prstima.

Čaj od bršljana za astmu i bronhitis:

Za čajnu mešavinu potrebna je po 1/5 lista brsljana, vrhovi plućnjaka, cveta jaglaca, vrhova marulje (Calamintha officinalis), te lista i cveta crnoga sleza. Četiri kašike čajne mešavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta, procediti i piti po 1,5 dl zasladjeno medom od kestena, 5 – 7 puta dnevno.

Osnovni podaci:
Bršljan
Naziv članka:
Bršljan
Opis:
Bršljan je do 20 m duga povijuša s višegodišnjim zelenim listovima
Autor:
- Advertisement -