Đumbir

383
- Advertisement -

Đumbir

Latinski naziv: Zingiber officinale
Naziv na engleskom jeziku: Ginger

Opis biljke:

Djumbir je tropska začinska biljka koja veoma podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato kao prst debelo do 20 cantimetara dužine i veoma aromatično. Aroma korenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež. Djumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe, kao dodatak jelima za kolače, za pivo i likere.

Stanište:

Pradomovina djumbira je jugozapadna Azija, a glavni proizvodjač je Indija, a posebno dobar ukus ima djumbir iz Jamajke.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koristi koren.

Lekovito delovanje:

Ima antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napicima tokom zime. Ðumbir (Zingiber officinalis) stimuliše perifernu i uopšteno cirkulaciju, zagreva, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre, snažan je antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, napada vrućine, raznih mučnina. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo.

Đumbir pomaže kod izostale menstruacije – 1 čajnu kašikicu djumbira u prahu razmutiti u pola litre vrele vode, uzimati po 1 šoljicu toplog čaja (polagano srkutati) 3-4 puta dnevno.

Đumbir pomaže kod upale jajnika – po 1 čajnu kasikicu, djumbirovog korena, srdačice i kamilice, uz malo narezanog korena peršuna, kuvati mešavinu u 1 litri vode 15 minuta u poklopljenoj posudi, kada se ohladi procediti, uzimati po pola čajne kašikice svaka 2 sata, kada se oseti olakšanje, dozu smanjiti na 3 puta dnevno, tretman traje dok se menstruacija ne normalizuje, obično 3-4 meseca.

Pogledajte recept za sok od djumbira i limuna.

Djumbir sa medom je najpoznatiji kućni lek u Americi za lečenje kašlja kod dece. Sok od svežeg djumbira, pomešan sa sokom od svežeg belog luka i meda se koristi kao lek za astmu.

Začin aromatičnog ljutog ukusa daje toplu energiju (ubrzava cirkulaciju) i otklanja probavne probleme. Dodajemo kod prehlade u čaj i lekovite napitke. Oblozima otklanja reumatske bolove (rastvara otrovne naslage).

Svež djumbir i sušen djumbir su savim raličiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke. U kineskoj medicini sušen djumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svež koren kao Sheng-Jiang. Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušen koren, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušen i svež djumbir je zvanična biljka kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se djumbir koristi u polovini recepata i biljnih preparata jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomešan.

Osnovni podaci:
Đumbir
Naziv članka:
Đumbir
Opis:
Djumbir naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato kao prst debelo do 20 cantimetara dužine i veoma aromatično
Autor:
- Advertisement -