Plućnjak

497
- Advertisement -

Plućnjak

Drugi nazivi: Džigeričnjak, lisac, medunica, medunika, kudrovac, plućnik, trava od guje, žigeričnjak
Latinski naziv: Pulmonaria officinalis

Opis biljke:

Plućnjak je trajna biljka i jedna od prvih prolećnih biljki. Podanak mu je kos, a stabljika uspravna visine do 30 cm. Prizemni listovi su s peteljkom, dok su listovi na stabljici sedeći i manji. Tamnozelene su boje, srasli ili zaobljeni, jajasti i dlakavi, a češće belopegavi. Cvetovi u gustim, monocvetnim dvojnim uvojcima, najpre ružičasti, zatim prljavo ljubičasti, ređe karmin crveni ili beli. Plod orašica, u početku dlakava, zatim gola, sjajna, mrka do crna, s jasno izdvojenim prstenom koji opkoljava uljano telo. U početku su crvenkaste, a posle ljubicaste boje. Čitava je biljka gusto pokrivena ostrim dlakama. Biljka je gotovo bez mirisa, a ukusa sluzava i trpka…

Staniste:

U svetlim listopadnim, ređe u četinarskim šumama, na krečnim, kao i beskrečnim zemljištima, često na obalama potoka, raste svuda po šumama, živicama, medju grmljem, posebno u vlažnim i dubokim zemljištima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skuplja cela biljka, bez korena.

Lekovito delovanje:

Sa uspehom se primenjuje kod svih katara disajnih puteva, naročito kod kašlja s manje ili više izbacivanja sluzi, kod gripoznih pojava, čak i kod krvavog kašlja i upale pluća, hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza. Isto tako koristan je za čišćenje krvi i obnavljanje telesne snage.

Priprema čaja:

2 čajne kašičice plućnjaka prelijemo sa 1/4 l kipuće vode, poklopimo i nakon 10 min procedimo. Zasladimo medom i pijemo 3x dnevno po 1 šoljicu, kao lek za oboljenja disajnih puteva i organa za disanje. Za lečenje bešike čaj se pije nezaslađen! Isto tako nezaslađenim čajem se grglja kod upale grla.

Osnovni podaci:
Plućnjak
Naziv članka:
Plućnjak
Opis:
Plućnjak je trajna biljka i jedna od prvih prolećnih biljki
Autor:
- Advertisement -