Gavez

429
- Advertisement -

Gavez

Drugi nazivi: Crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez
Latinski naziv: Symphytum officinale
Naziv na engleskom jeziku: Comfrey

Opis biljke:

Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku visine 20 do 100 cm. Višegodišnji koren gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je, razgranat, vretenast i sočan. Spolja je tamnosmedje do crnkaste boje, a iznutra bele do svetložute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmenično poređani i grubo dlakavi po celoj površini. Cvetovi izbijaju tokom leta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dole u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona, a boja im je prljavobela do ružičaste ili ljubičaste.

Stanište:

Gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi. Nalazi se na vlažnim mestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Za poljoprivrednika predstavlja korov koji se teško iskorenjuje (zbog dužine korena).

Lekoviti delovi biljke:

Za lek se skupljaju listovi i koren. Koren se skuplja u proleće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najpre se osuši, reže na komadiće i do kraja suši na toplom mestu. Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stočnu hranu. Višegodišnji gavez pušta koren duboko u zemlju.

Lekovito delovanje:

Od svih domaćih lekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, materiju koja najviše deluje pri stvaranju novih ćelija – zbog čega se gavez koristi u lečenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana. Njme se leče sve vrste ozleda: ispucalost, posekotine, lom kostiju, izliv krvi i sl.

Za spoljašnju upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg leka od svežeg nastruganog gaveza sa kojim oblažemo mesta obolela od gihta. Kad nemamo na raspolaganju svežu biljku, upotrebljavamo tinkturu gaveza. Ona takodje povoljno deluje protiv neuralgičnih bolova, posebno protiv nesnosnih bolova lica. Budući da gavez snažno deluje na centralni nervni sistem, valja ga uzimati samo u malim dozama. Gavezovu tinkturu treba lagano utrljavati, jer pri teškom gihtu ne smemo upotrebljavati jake masaže. Tinktura se izvrsno pokazala i kod lečenja upale nerava; gde god su na telu nastala bolna mesta, osetljiva na pritisak, to se odrazi na perifernim živcima, a tinktura je jednostavan, prirodan i prikladan lek.

Odlika tinkture je i da preporadja kožu: ostarelu, naboranu, pogotovo sa borama oko očiju, koje su nastale zbog različitih kozmetičkih sredstava, posle duže upotrebe tinkture, koža će se regenerisati. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji sa kantarionom.

Koren gaveza delotvoran je u lečenju raznih poteškoća organa za varenje, protiv katara želuca (sa prolivom ili bez njega), srdobolje, bolesti bubrega i kod prejake menstruacije. Upotrebljava se kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja i ispljuvka, upale porebrice i dr.

Čaj protiv bronhijalne astme priprema se na sledeći način: 5 g korena gaveza kuvati pola sata u pola litre vode, ostavi da odstoji dvadeset minuta i zatim procedi. Pije se jedna šoljica ujutro natašte, zatim svakih pola sata dve velike kašike i pre spavanja opet jedna šoljica.

Čaj protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu priprema se na sledeći način: mešavina od 50 g gaveza, semena dunje, i lanenog semena i po 20 g slatkog korena (Glycirrhiza glabra), i lista stolisnika, popari sa litrom kipuće vode, i nakon šest sati stajanja procedi. Pije se tokom dana umesto vode.

Ako treba podstaknuti znojenje ili mokrenje, priprema se čaj od lišća i cveta gaveza. Jedna velika kašika lišća i cveta gaveza prelije se sa pola litre kipuće vode, poklopi i ostavi da stoji 15 minuta. Procedi se i pije se dvaput dnevno; ujutro natašte i uvece pre spavanja, po 1 čašica. Ujedno, ovaj čaj uklanja i grčeve u trbuhu.

Napomena: svi preparati od gaveza ne smeju se praviti ni držati u gvozdenom ni limenom posudju! Takodje, kod sušenja korena treba paziti da se koren ne uplesnivi, jer je opasan! Sok od svežeg korena gaveza zaustavlja krvarenja iz svežih rana.

Gavez kod preloma kostiju

Ako se koren gaveza kuva u mleku ili pivu dok se ne zgusne u kašu, dobija se sredstvo sa kojim se oblažu mesta preloma ruke ili noge; preko toga se stave daščice i čvrsto se poveže. Nakon 8 dana povoj se obnovi. U slučaju da koža pobeli, na to mesto stavljati zgnječeno lišće trpuca, a kasnije posuti prahom od zdrobljenog lišća kupine.

Gavez u povrtarstvu

Manje je poznato da gavez možemo koristiti i kao tečno djubrivo u povrtarstvu; bogat je kalijumom, pa je pogodan za djubrenje korenastog povrća, naročito paradajza. Priprema: u početku cvatnje pokosi se gavez i cele biljke stavljaju u burad ili posude od plastike, ali ne sasvim do vrha. Zatim se dolije voda dok biljke ne pokrije voda, posuda se pokrije i ostavi tako 3 nedelje. Kada masa provri, tečnost se odlije i razredjenom vodom u promeru 1:10 upotrebljava za zalevanje povrća. Najbolje je ovu tečnost pomešati sa tečnim djubrivom od koprive, koje se spravlja na isti način, u promeru 1:1. Zalivanje biljaka ovim tekućim prirodnim djubrivom ubrzava rast biljaka i jača njihovu otpornost prema bolestima.

Osnovni podaci:
Gavez
Naziv članka:
Gavez
Opis:
Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku visine 20 do 100 cm. Višegodišnji koren gaveza raste vrlo duboko u zemlji.
Autor:
- Advertisement -