Divizma

407
- Advertisement -

Divizma

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Beloperka, divlji tabak, svećnik, vučji rep
Latinski naziv: Verbascum thapsus
Naziv na engleskom jeziku: Common Mullein

Opis biljke:

Divizma je dvogodišnja biljka. Stabljika joj je visoka od 1 do 1 1/2 metar, uspravna je i pokrivena gustim vunastim dlakama. U prvoj godini razvijaju se samo prizemni listovi, a u drugoj naraste samo stabljika. Listovi su krupni i debeli, duguljasto jajasti. Listovi pri dnu stabljike imaju peteljku i veći su, dok su oni na stabljici manji i bez peteljke, tj. sedeći. Cvetovi su skupljeni u gornjem delu stabljike u dugačak klas, žute su boje s belo ili crvenkasto vunastim prašnicima.

Stanište:

Raste po sunčanim kamenitim brežuljcima i na kamenitu tlu.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skupljaju cvetovi i listovi u vreme cvatnje.

Lekovito delovanje:

Sveži listovi divizme koriste se za pripremanje obloga za otekline, hemoroide i lišajeve. Pomešana s drugim lekovitim biljkama, divizma je izvrsno sredstvo protiv bolesti pluća, posebno suvog kašlja, prsobolje, groznice te za lečenje katara želuca i creva i protiv grčeva probavnih organa.

Ulje od divizme izvanredno je sredstvo za mazanje bolesnih očiju i za masažu kod reume i kostobolje. Ulje od divizme priprema se tako da se boca napuni do polovine sitno iseckanim listovima divizme, prelije se čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi na suncu 40 dana.

Osnovni podaci:
Divizma
Naziv članka:
Divizma
Opis:
Divizma je dvogodišnja biljka
Autor:
- Advertisement -