Dobričica

425
- Advertisement -

Dobričica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Brštan po zemlji, brštan-trava, brštran, vrednjak, grošić, dobričava trava, dobričavica, dobričanova trava, dobričarica, dobričevica, dobrčanova trava, kotur, mesečnjak, niski bršljan, okrugljak, rasturice, samobaj, stravna trava
Latinski naziv: Glechoma hederacea
Naziv na engleskom jeziku: Ground ivy

Opis biljke:

Dobričica je višegodišnja, zeljasta, mirisna biljka, visoka 20—40 cm. Donji deo stabljike puzi, a gornji je uspravan i razgranat. Listovi su na dugačkim drškama, srcoliki ili bubrežasti, naborani, po obodu nazubljeni, na naličju crvenkasti. Cvetovi su ljubičasto-plavi sa purpurnim tačkama. Cveta u periodu maj – jun.

Stanište:

Dobričica raste obilno svuda u šumama, na vlažnim livadama i drugim mestima.

Lekoviti deo biljke:

Vrhovi grančica u cvetu, list, cela nadzemna biljka i sok iz sveže biljke su svojstvenog prijatnog mirisa i gorkog i oporog ukusa.

Lekovito delovanje:

Dobričica je uglavnom narodni lek za lečenje organa za disanje (bronhitis), žuči, za pojačavanje mokrenja, protiv proliva, za apetit, protiv histerije i neurastenije. Spolja se upotrebljava za lečenje katara nosa, ozleda i rana. Pomešana sa ovsenim brašnom daje se protiv crevnih parazita konja.

Preparati od dobričice pomažu razmenu materija u organizmu. Podstiču izlučivanje mokraće, a olakšavaju želudačne i crevne probleme koje potiču od pomanjkanja sone kiseline. Deluje smirujuće kod nekih nervnih tegoba. Koristi se i kao sredstvo za jačanje organizma, naročito kod manjka vitamina C. Smiruje bolove kod gihta i reume. Deluje kod trovanja olovom.

Sok od dobričice:

Pripremite što više mladih i svežih dobričica. Dobro ih operite i sitno narežite. U sokovniku, ili jednostavno kroz čistu platnenu tkaninu, istisnite što više soka. Pola čaše soka uzmite svaki dan, osvežiće i ojačati organizam kako odrasle osobe, tako i dece. Deca neka popiju samo 2-3 čajne kašikice sa malo meda ili mlakog mleka. Nekoliko kapi soka ukapanih u nos pomoći ce kod krvarenja iz nosa, a mala količina duboko uvučena kroz nosnice olakšaće glavobolju.

Kod upaljenog grla za grgljanje:

Uzeti 30g dobričice, 1 velika kašika meda, 125 g jabukovog sirćeta i 125 g vode. Kuvati 10-15 minuta. Tim se čajem mogu ispirati uši kad iz njih curi gnoj, a lišće kuvano u jabukovom sirćetu stavlja se kao vrući oblog protiv krstobolje, gihta i reume.

Ako vas boli glava, a ne želite piti tablete, napravite kuglicu od svežeg lista dobričice, i stavite je u nozdrvu. Glavobolja po pravilu prestaje za 10 minuta. Čaj se koristi i kod upalnih procesa želuca i creva i pije se 1,5 decilitar svaka dva sata.

Osnovni podaci:
Dobričica
Naziv članka:
Dobričica
Opis:
Dobričica raste obilno svuda u šumama, na vlažnim livadama i drugim mestima.
Autor:
- Advertisement -