Maslina

300
- Advertisement -

Maslina

Drugi nazivi: Maslinka, olika, oljika, uljenika, ulika
Latinski naziv: Olea europaea
Naziv na engleskom jeziku: Olive

Opis biljke:

Zimzeleno drvo koje raste u Sredozemlju gde se ulje, koje se dobija preradom plodova ove biljke, smatra simbolom mediteranskog načina ishrane. Istovremeno je i simbol mira, plodnosti, izobilja i dugovečnosti. Listovi su eliptični, duguljasti, kožasti sa tamnozelenim lišćem i srebrnastosivim naličjem i vrlo kratkom drškom. U prirodi se maslina u divljem stanju pojavljuje kao grm s trnovitim vrhovima grana. Medjutim, maslina koja se uzgaja kao kulturna biljka raste kao drvo sa stablom visokim 6 do 8 metara..

Stanište:

Raste u obalnim područjima Sredozemlja. U tom području uspeva više od hiljadu vrsta maslina koje su nastale prilagodjavanjem tlu i klimatskim prilikama. Cveta u aprilu i maju, a plod se bere u jesen.

Lekoviti deo biljke:

Za lek, koriste se listovi i plodovi masline. Plod je bogat uljem, koji se cedi korišćenjem pritiska kroz razne prese (hladno ceđeno ulje), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Maslinovo ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, kao i u medicinske svrhe.

Lekovito delovanje:

Maslinovo ulje od davnina je poznato kao svestran lek koji leči tvrdu stolicu, isteruje kamen iz žuči, sprečava delovanje raznih bakterija, greje želudac, jača probavne organe, snižava temperaturu, stišava grčeve u creviina i otvara kanale iz žučnog mehura i jetre, reguliše krvni pritisak i leči malariju. Koristi se kao podloga za izradu melema i raznih masti kojima se leče opekotine i kožne bolesti. Masline su važan izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar su izvor vitamina E. Čak 75 odsto masti čini oleinska kiselina, koja smanjuje nivo holesterola. Zahvaljujući stabilnosti mononezasićenih masnih kiselina, masline imaju zaštitno delovanje na ćelije, posebno u kombinaciji s vitaminom E. Njihovim uzajamnim delovanjem se smanjuje rizik od oštećenja ćelija, i nastajanje upalnih procesa. Vitamin E je glavni telesni antioksidant, topiv u mastima, koji prikuplja i neutrališe slobodne radikale u organizmu. Slobodni radikali su uzrok oštećenja koja doprinose brojnim oboljenjima. Tako, na primer, oksidišu holesterol, koji se potom taloži u arterijama, a posledica može biti srčani ili moždani udar. Sprečavanjem oksidacije holesterola, masline sprečavaju i razvoj srčanih bolesti.

Osnovni podaci:
Maslina
Naziv članka:
Maslina
Opis:
Zimzeleno drvo koje raste u Sredozemlju gde se ulje, koje se dobija preradom plodova ove biljke, smatra simbolom mediteranskog načina ishrane
Autor:
- Advertisement -