Dunja

344
- Advertisement -

Dunja

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Funja, kunja, dgunja
Latinski naziv: Cydonia oblonga
Naziv na engleskom jeziku: Quince

Opis biljke:

Dunja je drvo visine do 7 metara. Stablo dunje nalikuje stablu jabuke; njen je bliži srodnik iako se često pojavIjuje u rastu grmolika oblika. Kora je glatka i smedja. Listovi nalikuju listovima jabuke samo sto su po rubovima celoviti i s donje strane sivo pustenasti. Ima velike cvetove svetlocrvene do bele boje, rastu pojedinačno, a ne u čupercima kao kod jabuke. Plod je oblika jabuke ili kruške, nepravilno je grbav, zlatnožute boje i pokriven dlačicama koje se lako skidaju. Raste na mestima gde uspeva i vinova loza.

Stanište:

Prija joj kamenjar i rubovi šuma.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se upotrebljavaju plod, listovi i seme dunje.

Lekovito delovanje:

Plod dunje izvrsno je sredstvo u lečenju anemije. Sluz pripremljena od dunjina semena koristi se u lečenju rana koje nastaju dugotrajnim ležanjem bolesnika (decubitus) i opekotina. Koristi se za pripremanje obloga kod upaljenih očiju i otvorene raspucane kože, naročito na prsnim bradavicama.

Pogledajte recept za domaći sirup od dunja.

Dunja je veoma pogodno sredstvo u lečenju sluznice ždrela, krajnika i disajnih puteva. Kod upale želudačne i crevne sluznice preporučuje se kuvana dunja. Budući da dunja steže, preporučuje se za lečenje rana, a iznutra za ublažavanje jakih proliva.

Osnovni podaci:
Dunja
Naziv članka:
Dunja
Opis:
Plod dunje izvrsno je sredstvo u lečenju anemije.
Autor:
- Advertisement -