Aloe Vera

1276
- Advertisement -

Aloja vera

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi naziv: Aloa, aloja
Latinski naziv: Aloe Barbadensis Miller

Od davnina je poznata kao eliksir dugovečnosti. Zbog svoje hranjive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstava nazivaju je „Kraljicom lekovitih biljaka“.

U svetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar lekovitog bilja. Reč Aloe potiče iz latinske forme arapskog naziva „Aloeh“, sirijskog „Alwai“ ili hebrejskog „Halal“, čije je značenje „izuzetno gorka materija“, što ukazuje na izuzetno gorku žutu tečnost, mleko, odnosno sok, koju sadrži biljka, a nalazi se neposredno ispod tankog kožastog tkiva odnosno kore.

Komercijalni naziv Aloa Vera je latinskog porekla i znači „Prava Aloja“. Žuti „lekoviti“ sok su u ove svrhe koristili još u 4 veku p.n.e. Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma. Kada je ćelija zdrava, onda je otporna i sposobna da izvrši sve funkcije koje joj je priroda dala. Biljka je radi vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija da bi osigurala svoj opstanak u oskudnim okolnostima postojanja. Sama lekovitost Aloje se nalazi u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrednosti.

Aloja je biljka koja spada u porodicu ljiljana i u svetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju lekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler). Sečenjem listova i njihovim presovanjem cedi se sok koji se stabilizuje Papajom, a ima hranljivi i lekoviti učinak koji daju preko 200 aktivnih sastojaka Aloje potrebnih za svakodnevno funkcionisanje svake ćelije.

Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom (najbolji uslovi su tamo gdje je prosečna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko). Od biljke se najviše upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

Aloe Barbadensis Miller ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsećaju na ružu, rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cevolikog cveća.

Sadržaj Aloje

Naučnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i medu njima:

VITAMINE A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu.

MINERALE (više od 20); Gel sadrži magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i gvozdje…

MUKOPOLISAHARIDE imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje.

AMINOKISELINE (potrebne za sintezu belančevina) – Ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju belančevina. Gel aloe Vere obezbedjuje 20 od ovih aminokiselina. Ono sto je još važnije je da ovaj gel obezbedjuje osam od osam esencijalnih amionokiselina koje nije moguće proizvesti u organmizmu i koje se zbog toga moraju uzimati hranom.

ENZIME (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu varenje belančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze)

ANTRAKININE Najvažniji medju njima su aloin i emodin, ali svi zajedno predstavljaju moćne analgetike, i priznato im je posedovanje antibakterijskih i baktericidnih svojstava. U čistom obliku, oni su i moćni laksativi.

LIGNINE Ova drvenasta supstanca omogućava Aloi Veri da prodire duboko u kožu.

SAPONINE Ovo su penušave (sapunaste) supstance koje ispoljavaju antimikrobijalni efekat protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca kao sto je kandid.

STEROLE Tri glavna medju njima deluju kao moćni antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi.

Aloe Vera je:

 • Imunostimulans (jača opštu otpornost, prevencija bolesti – rak, aids, psorijaza, kolagenoze),
 • Detosikans (od otrova, alkohola, narkotika),
 • Antioksidans (slobodni radikali),
 • Antivirusno (herpes i ostalo),
 • Baktericidno (uništava bakterije),
 • Fungicidno (gljivice – Candida i dr.),
 • Antiflogistik (upalni procesi svih sistema),
 • Analgeticno (smanjuje bolove),
 • Adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože),
 • Laksantno (reguliše stolicu),
 • Stimulans (reguliše status psihe) i
 • Antidijabeticno (smanjuje nivo šecera).

Upotreba Aloje:

Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna upotreba), deluje dobrotvorno na mnogobrojne funkcije organizma:

 • jača imunološki sistem
 • smanjuje upale
 • uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličinke i spore
 • detoksifikuje organizam
 • podstiče metabolizam i delovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, živčanog i sistema za varenje, kože, očiju…
 • pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga.

Kod lokalne upotrebe u obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za: negu kože, alergije, zaceljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za negu zuba i usne šupljine (upala desni, paradentoza, afte), negu i bolesti očiju (konjunktivitis, mrena…), za akne, seboreju, peruti…

Delovanje Aloje

Podstiče varenje, neutralizuje povišenu želudačnu kiselinu, uravnotežuje delovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizuje pH stolice, pomaže kod iritabilnog crevnog sindroma, kolitisa, proliva i zatvorenosti. Prodire kroz zidove trakta za varenje, ispira štetne bakterije i čisti crevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih materija.

JETRA I ŽUČ – Poboljšava rad jetre, detoksikuje je i regeneriše. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i hroničnog hepatitisa i masne jetre.
ŠECERNA BOLEST – Reguliše i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera (posebno važno kod bolesnika na insulinu).
SRCE I KRVNI SUDOVI – Jača srčani mišić. Snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.
BOLESTI IMUNOLOŠKOG SISTEMA (TUMORI, RAK, AIDS) – Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor, acemanan…). Podstiče imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije.
ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA – Ublažava simptome astme i alergija.
MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA – Ublažava akutne i hronične upale, deluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).
RESPIRATORNI ORGANI – Pomaže kod akutnih i hroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrela, glasnih žica, pluća itd.).
BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA – Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišića. Deluje je kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcijuma deluje je kod osteoporoze.
BOLESTI OČIJU – U obliku kapljica za oči uspešno se upotrebljava kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnjače), herpes simplexa…
NEGA KOŽE I KOŽNE BOLESTI – Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, pomladjuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta 8x brže nego je to normalno te na taj način ubrzava zaceljivanje rana. Izvanredna je za suvu, osetljivu i oštećenu kožu; ublažava i otklanja staračke pege po rukama. Oralnom primenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema delotvorna je kod psorijaze.

Osnovni podaci:
Aloja Vera
Naziv članka:
Aloja Vera
Opis:
Od davnina je poznata kao eliksir dugovečnosti.
Autor:
- Advertisement -