Andjelika

552
- Advertisement -

Andjelika

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Angelika, andjeoski koren, andjeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz
Latinski naziv: Angelica silvestris

Opis biljke:

Andjelika je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Prilično je nalik kimu i anišu. Dostize visinu do 2 m. Stabljika je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja i plavičaste boje. Razgranjuje se samo na gornjim delovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvet je štitac sa zelenkastim i žućkastobelim cvetićima.

Aromatični, oštar ukus daje korenu eterično ulje, kiseline valerijane i angelike, te jabučna kiselina. Miris i ukus angelike slični su mošusu ili vaniliji.

Stanište:

Rasprostranjena je na planinskom području, uglavnom na visinama od 1500 do 2500 metara.

Lekoviti deo biljke:

Cela biljka.

Lekovito delovanje:

Čaj od listova andjelike greje želudac, čisti krv i mokraćni mehur. U mešavini s drugim biljkama izlučuje otrovne i pokvarene sokove iz krvi, želuca i creva te otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grčeve i otvorene i zatvorene šuljeve (hemeroide), sluz u prsima, bolesti grla, a isto tako, veoma je koristan u lečenju kožnih bolesti i osipa.

Dobro deluje na želudac jer pospešuje izlučivanje sokova za varenje i ostale funkcije. Želudac ojača, pa može bolje da primi i preradjuje hranu. Andjelika prvenstveno povećava apetit, pa je i zbog toga , izmedju ostalog, u sastavu mnogih želudačnih čajeva.

Upotreba anđelike zavisi od toga šta želimo postići. Radi povecanja apetita uzima se 15 minuta pre jela , dakle, na prazan želudac. Ako se želi pospešiti varenje kada je želudac osetljiv, uzima se nakon jela. Ekstrakt sirove biljke deluje izvrsno kod slabog varenja. Kapljice angelice sa medom izvrsno pomažu kod začepljenosti bronhija i protiv hroničnog bronhitisa.

Andjelika je jedna od najstarijih lekovitih biljaka, koja do danas nije izgubila na vrednosti. Naziv, andjeoski ili sveti koren dobila je za vreme haranja kuge u Evropi. Zahvaljujući korenu andjelike, tom prilikom mnoštvo se ljudi spasilo od tzv. crne smrti.

Začaj se koristi korenje, ali treba znati da je dugotrajno kuvanje bez dejstva, jer ishlape eterična ulja. Za upotrebu spolja koristi se alkoholni ekstrakt andjelike – kod išijasa i bolnih živaca, kao preparat za masiranje. Za takvo masiranje još je delotvornije ulje od andjelike, naročito kod bolesnih mišića ili posekotina.

Za jačanje varenja, jetre, olakšavanje mokrenja, uklanjanje astmatičnih grčeva i nadutosti sprema se čaj: 1 velika kasika mešavine od jednakih delova andjelike, kičice (Erythraea centaurium), i pelina (Artemisia absinthium) prelije se sa 2,5 dl kipuće vode, poklopi i ostavi tako 5 minuta, procedi. Pije se tokom dana po 1 šoljica u gutljajima.

Recept za pripremanje likera od angelike – vespetro – Uzme se 60 g semena angelike, mogu se upotrebiti i seckani korenčicći, 8 g anisa (Fructus anisi), 8 g semena komorača (Foeniculum officinale), 6 g semena korijandra (Coriandrum sativum), ukupno 82 grama. Sve lagano zgnječiti i staviti u 200 g čistog alkohola. Osam dana kasnije uzeti još pola kg šećera (najbolji je groždjani), rastopiti ga u 1 – 1,5 l vode, pomešati sa predjašnjim alkoholnim rastvorom i procediti kroz čistu krpu ili vatu. Protiv nadimanja i slabog varenja nema ugodnijeg i boljeg leka. Napitak je zlatnožuckaste boje, a kod pokvarenog ili prehladjenog želuca pomaže delotvorno, bolje od hemijskih tableta, brže i bolje.

Osnovni podaci:
Andjelika
Naziv članka:
Andjelika
Opis:
Andjelika je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki
Autor:
- Advertisement -