Beli luk

101

Beli luk

Drugi nazivi: Češanj, češan luk, luk češnjak
Latinski naziv: Allium sativum
Naziv na engleskom jeziku: Garlic

Opis biljke:

Beli luk ili češnjak jednogodišnja je zeljasta biljka s okruglom stabljikom visine do 1 metra. Pri dnu stabljike je oivičena cevastim listom, a iznad toga nalazi se, uglavnom, 5 dugačkih, zašiljenih, zelenih listova. Glavičasti cvet ovijen je dugačkim, zašiIjenim, belim cvetnim omotačem. Cvet se sastoji od 25 do 30 jajastih lukovičastih pupoljaka, izmedju kojih se nalaze samo male količine belkastih cvetova, koji su gotovo uvek jalovi.

Stanište:

Uspeva u vrtovima, a zbog potražnje uzgaja se i na većim površinama.

Lekoviti deo biljke:

Za lek koristi se lukovica.

Lekovito delovanje:

Kao lek beli luk ima višestruko upotrebnu vrednost. Svojim lekovitim materijama deluje na povišeni optok krvi u sluznici, čime povećava aktivnost probavnih organa. Sok od belog luka deluje na nedovoljnu delatnost jetre i žuči.

Lekovite materije belog luka u samom početku imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da spreče, odnosno suzbiju razvoj bakterija koje omogućuju truljenje u crevima. Sok od belog luka nije samo preventivno sredstvo, nego i lek za infekcijska oboljenja creva. Češnjak normalizuje krvni pritisak, a to se odražava na poboljšani protok krvi, zatim odstranjuje otrovne materije iz želuca, creva i krvi što, pak, deluje na sredjen rad srca. Prirodan rad srca omogućuje da nestane premorenosti, razdražljivosti, glavobolje, neraspoloženje i duševne potištenosti.

Beli luk se koristi s uspehom u lečenju svih bolesti organa za disanje, posebino kod bronhitisa sa žilavom sluzi, i kod astme, a osim toga jedan je od najjednostavnijih lekova kod suzbijanja tuberkuloze.

Stari Kineski lek od belog luka

Godine 1971. Uneskova ekspedicija pronašla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i približen medicini 20.veka.

Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.

Oslobadja organizam masnih i krečnih naslaga, poboljšava razmenu materija u telu i elastičnost krvnih sudova, sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje šum u glavi i poboljšava se vid. Pri tačnom pridržavanju uputa za lečenje, podmladjuje organizam.

Priprema:

Očistiti (plastičnim nozem nikako metalnim) i isprati 350 grama belog luka, naseći ga sitno i istucati tučkom od drveta ili gline. Staviti ga u 300 grama 96% alkohola, čvrsto zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana početi sa lečenjem uzimajući ovu miksturu sa 50 grama mleka sobne temperature prema sledećoj šemi – u kapima.

Dani Doručak Ručak Večera
1.       dan 1 2 3
2.       dan 4 5 6
3.       dan 7 8 9
4.       dan 10 11 12
5.       dan 13 14 15
6.       dan 15 14 13
7.       dan 12 11 10
8.       dan 9 8 7
9.       dan 6 5 4
10.     dan 3 2 1
11.     dan 25 25 25

Nastaviti sa uzimanjem leka tri puta dnevo po 25 kapi dok se ne potroši cela sadržina. Preporučuje se ponoviti kuru lečenja posle pet godina.

Osnovni podaci:
Beli luk
Naziv članka:
Beli luk
Opis:
Beli luk ili češnjak jednogodišnja je zeljasta biljka s okruglom stabljikom visine do 1 metra
Autor: