- Advertisement -
Sastojci za hleb od fermentisane kinoe i konoplje:
- 300g semena bele kinoe,
- 200g oljuštenog semena konoplje,
- 1l mlake vode za natapanje,
- 190ml mlake vode (za pečenje i fermentaciju),
- 1 kašika soka od limuna,
- 1 kašika sirćeta,
- 9g soli.
Hleb od fermentisane kinoe i konoplje se priprema na sledeći način:
- U jednoj posudi natopiti navedenu količinu semena sa 1l mlake vode.
- Poklopiti i ostaviti na soboj temperaturi. Natapati otprilike 12h ili duže.
- Nakon vremena natapanja kratko isprati seme i ostaviti 10–tak minuta da se ocedi.
- Zatim umlačiti 190 ml vode i u nekoliko navrata miksati uz dodavanje pomalo vode.
- Ja sam miksala iz pet puta u mikseru za smuti i pri tome rasporedite vodu za svih pet porcija. Masa treba da bude jednolična i malo gušća od smese za palačinke. Što bolje usitnite to će biti bolja tekstura hleba. Najbolje je kada uzmete smesu da pod prstima ne osećate nesamlevene grudvice.
- Izmiksano seme (sada već kašu) vratiti u posudu, prekriti čistom kuhinjskom krpom ili poklopcem, dodati sok limuna i sirće.
- Ostaviti na toplom mestu 12–15h da se fermentiše. Nakon fermentacije smesa treba da ima male mehuriće i bude “pufnasta”, ali i da se volumen testa povećao. Vreme fermentisanja može trajati neki sat duže ili kraće.
- Ukoliko se pojavi voda na površini, lagano je umešati kašikom. Ali i to je znak da fermentacija treba da bude duža.
- Pre pečenja zagrejati rernu na 220 stepeni.
- Obložiti pleh za pečenje papirom za pečenje. Ja sam koristila pleh dužine 25 cm.
- Sa kašikom (koja nije metalna) lagano umešati so i istresti testo u pleh za pečenje.
- Ukoliko nemate poklopac za pekač, pleh prekrijte aluminijumskom folijom, koju ćete u toku pečenja skloniti.
- Kada se rerna zagreje peći hleb prvih 20 min na 220 stepeni, zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći hleb još 60-tak minuta. Pola sata pred kraj pečenja skinuti foliju.
- Kada je hleb pečen, ostavite ga da se kratko ohladi, a potom lagano izvaditi hleb pomoću papira za pečenje i ovaj put ostavite da se potpuno ohladi.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 1 Review(s)
Hleb od fermentisane kinoe i konoplje
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -