Sastojci za hleb od fermentisane kinoe i konoplje:
300g semena bele kinoe,
200g oljuštenog semena konoplje,
1l mlake vode za natapanje,
190ml mlake vode (za pečenje i fermentaciju),
1 kašika soka od limuna,
1 kašika sirćeta,
9g soli.
Hleb od fermentisane kinoe i konoplje se priprema na sledeći način:
U jednoj posudi natopiti navedenu količinu semena sa 1l mlake vode.
Poklopiti i ostaviti na soboj temperaturi. Natapati otprilike 12h ili duže.
Nakon vremena natapanja kratko isprati seme i ostaviti 10–tak minuta da se ocedi.
Zatim umlačiti 190 ml vode i u nekoliko navrata miksati uz dodavanje pomalo vode.
Ja sam miksala iz pet puta u mikseru za smuti i pri tome rasporedite vodu za svih pet porcija. Masa treba da bude jednolična i malo gušća od smese za palačinke. Što bolje usitnite to će biti bolja tekstura hleba. Najbolje je kada uzmete smesu da pod prstima ne osećate nesamlevene grudvice.
Izmiksano seme (sada već kašu) vratiti u posudu, prekriti čistom kuhinjskom krpom ili poklopcem, dodati sok limuna i sirće.
Ostaviti na toplom mestu 12–15h da se fermentiše. Nakon fermentacije smesa treba da ima male mehuriće i bude “pufnasta”, ali i da se volumen testa povećao. Vreme fermentisanja može trajati neki sat duže ili kraće.
Ukoliko se pojavi voda na površini, lagano je umešati kašikom. Ali i to je znak da fermentacija treba da bude duža.
Pre pečenja zagrejati rernu na 220 stepeni.
Obložiti pleh za pečenje papirom za pečenje. Ja sam koristila pleh dužine 25 cm.
Sa kašikom (koja nije metalna) lagano umešati so i istresti testo u pleh za pečenje.
Ukoliko nemate poklopac za pekač, pleh prekrijte aluminijumskom folijom, koju ćete u toku pečenja skloniti.
Kada se rerna zagreje peći hleb prvih 20 min na 220 stepeni, zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći hleb još 60-tak minuta. Pola sata pred kraj pečenja skinuti foliju.
Kada je hleb pečen, ostavite ga da se kratko ohladi, a potom lagano izvaditi hleb pomoću papira za pečenje i ovaj put ostavite da se potpuno ohladi.
Sastojci za kapri tortu: 100g posne čokolade, 1 kašika ulja (ili margarina), 150g posnog šlaga. Podloga: 300g mlevenog posnog keksa (plazma), 100ml soka od pomorandže, 125 g šećera u prahu, 125g margarina. Fil od malina: 250g malina, 175ml vode, 125g šećera, 1 kesica pudinga od maline (40g). Fil od vanile: 2 kesice pudinga od vanile (80g), 600ml vode, 150g šećera, 125g margarina. 150g šećera, 125g margarina.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više