Sastojci za posne knedle sa suvim šljivama i orasima:
300g krompira,
200g oštrog brašna,
50g krupnih pahuljica ovsenih,
100g mlevenih oraha,
100g suvih šljiva (prethodno potopljenih u vodi),
2 kašike šećera,
prstohvat soli.
Posne knedle sa suvim šljivama i orasima se pripremaju na sledeći način:
Skuvajte krompir i pasirajte ga dok ne postane glatko. Ostavite da se ohladi.
U ohlađeni krompir dodajte oštro brašno, pahuljice ovsenih, mlevene orahe, šećer i prstohvat soli. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktno testo.
Od testa formirajte tanke krugove.
U svaki krug stavite suvu šljivu i oblikujte knedlu.
Knedle stavite u proključalu slanu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta, dok ne isplivaju na površinu.
Izvadite knedle rešetkastom kašikom i ostavite ih da se ocede.
Poslužite tople, po želji posute šećerom i cimetom ili prelivene posnim sirupom.
Sastojci za tuna bagete:
pola baget hleba,
1 konzerva tunjevine,
nekoliko kašika paradajz pirea ili kečapa,
1 crvena paprika,
100-150 g kukuruza - iz konzerve ili kuvanog,
sir od soje,
po želji seckani mladi luk.