Sastojak: bosiljak
Posni prženi paradajz sa tofuom
Sastojci za posni prženi paradajz sa tofuom:
4 srednja paradajza,
200 g tofu sira,
1 čen belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
svež bosiljak ili peršun po želji,
so i biber po ukusu.
Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom
Sastojci za posne zapečene tikvice sa paradajz sosom:
3 srednje tikvice,
400 g pelata ili domaćeg paradajz sosa,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašičica suvog origana,
1/2 kašičice suvog bosiljka,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje,
2 kašike prezli (po izboru),
svež peršun za dekoraciju.
Posna supa od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu supu od paradajza i spanaća:
500 g svežeg paradajza (ili 400 g konzerviranog paradajza),
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
100 g svežeg spanaća,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju (po želji).
Posni punjeni paradajz kuskusom i povrćem
Sastojci za posni punjeni paradajz kuskusom i povrćem:
6 velikih paradajza,
100 g kuskusa,
1 mala tikvica, sitno iseckana,
1 crvena paprika, sitno iseckana,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
200 ml povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju.
Posne špagete sa avokadom
Sastojci za posne špagete sa avokadom:
200 g posnih špageta,
1 zreo avokado,
1 čen belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak (po želji).
Posna lazanja sa pečurkama i belim lukom
Sastojci za posnu lazanju sa pečurkama i belim lukom:
12 listova za lazanje,
500 g pečuraka (šampinjoni ili druge po izboru),
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
300 ml pasirane paradajz sosa,
200 ml biljnog mleka (sojino ili bademovo),
3 kašike maslinovog ulja,
1 kašika brašna,
1 kašika suvog bosiljka,
so, biber po ukusu.
Posni brusketi sa picom
Sastojci za posne bruskete sa picom:
1 vekna integralnog hleba ili bageta, isečenog na kriške ili trougliće,
2 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka, sitno seckana,
200 g paradajz sosa,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
100 g biljnog sira (opciono),
1 šaka svežeg bosiljka, iseckanog,
so i biber po ukusu.
Posna kuskus salata sa povrćem i limunom
Sastojci za posnu kuskus salatu sa povrćem i limunom:
1 šolja kuskusa,
1 šolja ključale vode,
1 krastavac, iseckan,
1 paradajz, iseckan,
1 crvena paprika, iseckana,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
sveži bosiljak ili peršun po ukusu,
so i biber po ukusu.
Posne lazanje sa tunjevinom i spanaćem
Sastojci za posne lazanje sa tunjevinom i spanaćem:
300 g tunjevine iz konzerve,
12 listova lazanja (posne),
400 g paradajz sosa,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
200 g spanaća,
100 g posnog sira (opciono),
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za serviranje.
Posna hladna salata od testenine sa povrćem
Sastojci za posnu hladnu salatu od testenine sa povrćem:
200 g posne testenine (penne, fusilli, farfalle),
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
5 čeri paradajza,
1 zelena paprika, iseckana na kockice,
1 krastavac, iseckan na kockice,
1 šargarepa, narendana,
100 g kukuruza (konzervirani ili smrznuti),
50 g crnih maslina, iseckanih,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
so i biber po ukusu,
sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju.